„Klubrádió
A lényeg

Megkérdezték Varga Juditot Schadl-ról: nicsak, ki válaszolt helyette!

10/02/2023 11:40

Kiknek a széke inoghatna meg, ha Völner Pál volt igazságügyi miniszter-helyettes kinyitná a száját: a lehallgatási jegyzőkönyvek szerint azt mondta a feleségének, hogy „tud olyat mondani, hogy egy-két embernek meginogjon a széke”.

Völner volt főnökétől, Varga Judit igazságügyi minisztertől ezt kérdezte meg Sebián-Petrovszki László DK-s képviselő, aki szerint Völner szavai nehezen értelmezhetőek másként, mint hogy „nem Völnernél van a szál vége, nem ő a végrehajtó maffia ügyében a legfelső szintű szereplő”.

Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt bizottsági meghallga
 

 
Budapest, 2019. július 4. Varga Judit igazságügyi miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés európai ügyek bizottságának és igazságügyi bizottságának együttes ülésén az Országház Nagy Imre termében. Mellette Völner Pál, az Igaszságügyi Minisztérium volt parlamenti államtitkára. MTI/Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd
 

 

Az ellenzéki politikus szerint a legkézenfekvőbb Völner egykori közvetlen főnökére, vagyis Varga Juditra gondolni, ha ugyan a szálak még ennél is tovább nem vezetnek.

Völnerék egy másik lehallgatott beszélgetésben egy felfüggesztett végrehajtóról beszélnek, aki azzal fenyegetőzött, hogy bűnpártolás miatt följelenti Völnert és Vargát. Sebián-Petrovszki erre is rákérdezett, és összesen 12 kérdést tett fel Varga Juditnak.

A 24.hu beszámolója szerint Varga Judit helyett Völner minisztériumi utódja, Répássy Róbert válaszolt, illetve nem válaszolt:

A kérdésében hivatkozott büntetőeljárás és a nyomozás során beszerzett bizonyítékok értékelése nem tartozik a kormány hatáskörébe. Figyelemmel arra is, hogy a kérdésében hivatkozott ügyben az ügyészség vádat emelt, tájékoztatom, hogy az Igazságügyi Minisztérium folyamatban lévő bírósági eljárásokról nem nyilvánít véleményt.

Répássy azt is írta, hogy a hatályos szabályozás szerint semmi közük a végrehajtókhoz, mivel „a végrehajtók feletti felügyeletet a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el”. Csakhogy, hívja fel a figyelmet a 24.hu, ez csak 2021 vége óta van, amikor éppen a Völner-botrány miatt az igazságügyi tárcától elvették a területet.

Éppen ebben a témában írt publicisztikát a Klubrádió Szabadság Klubjában Vásárhelyi Mária, Trágyadomb, amelyen élünk címmel.