„Támogassa
A lényeg

Csaltak a végrehajtók online árverésein

8/02/2023 10:14

Ismeretlenek manipulálták a végrehajtói kar elektronikus árveréseinek eredményeit az elmúlt években – írja az Rtl.hu. Ezeken az online árveréseken lehet ingóságokra, ingatlanokra licitálni, de 133 esetben egy bizonyos licit megtétele után "valakik" terheléses támadást indítottak az Elektronikus Árverési Rendszer ellen, elérhetetlenné téve az árverési felületet, így az, aki pont még időben tette meg az ajánlatot, nem kellett magasabb licitekkel versenyeznie.

A rendőrség tájékoztatása szerint többen feljelentést is tettek emiatt, azonban a nyomozás soha nem járt eredménnyel, nem lehetett bizonyítani, hogy a győztes összejátszott volna a támadókkal, vagy csak szerencséje volt.

Ez a felület azért különösen fontos, mert ezen keresztül lehet a végrehajtás alá vont ingóságokra és ingatlanokra licitálni. Azért hozták létre, hogy átláthatóbb legyen az árverés folyamata, valamint hogy megakadályozzák a visszaéléseket, írja az RTL, amely szerint csak négy feljelentés született.

Az Rtl.hu információi szerint 2016-ban egy átfogó, szigorúan bizalmas minősítésű audit készült a végrehajtói kar informatikai rendszeréről, ennek azonban még a kivonatát sem hajlandók kiadni. Márpedig azok a végrehajtók, akik ellen az informatikai problémák miatt indult fegyelmi eljárás, leginkább ezzel tudnák bizonyítani, hogy milyen állapotban van az egész rendszer, valamint hogy ők mennyire felelősek az esetleges hibákért.