„Klubrádió
A lényeg

Kilakoltatási moratórium vége: egy hónap alatt 1100 ingatlant árvereztek el

24/08/2022 07:09

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar adatai szerint egy hónap alatt összesen több mint 1100, azaz naponta majdnem negyven ingatlant, többségében lakóingatlant árvereztek el a kilakoltatási moratórium vége óta, számolt be róla az RTL Klub híradója. Korábban évente 5000-8000 ingatlant árvereztek problémás hitelügyletek miatt.

 
Utcajogász Kilakoltatás
 

 

Az első hónapban átlagosan 9-10 millió forint körül alakultak alakultak a nyertes licitértékek, az összesített bevétel pedig 11,8 milliárd forint volt. Az értékesített ingatlanok jelentős része még a koronavírus-járvány előtt „ragadt be”, tehát régebbi adósságok miatt váltak licitálhatóvá. Az Utcajogász Egyesült szerint a moratórium június 15-i lejárát követően 30 százalékkal többen fordultak hozzájuk, legtöbben amiatt, hogy milyen módon lehet a végrehajtás felfüggesztését kérni.

A kormány a két és fél éves moratóriumot június közepén oldotta fel, de az RTL felhívta a figyelmet, hogy a következő hónapokban jelentősen nőhet a nemfizető adósok száma az infláció, a rezsiköltségek emelkedése és a kamatemelkedések miatt, amire majd rátehet a kamatstop eltörlése is.