„Klubrádió
Reggeli gyors

Az otthonvesztés azzal is jár, hogy a gyermekeket kiemelik a családból

15/06/2022 16:25

| Szerző: Klubrádió

"Felkerestük a kormánypárti frakcióvezetőket és kértük, hogy hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot, de válaszra sem méltattak minket" – mondta a Reggeli gyorsban Magyary Anna, a Város Mindenkié csoport munkatársa.

2022. június 15. Reggeli gyors - részlet 22.06.15. Magyary Anna
08:53
00:00
Június 15-én, azaz ma véget ér az a közel kétéves időszak, amikor Magyarországon nem lehetett senkit kilakoltatni, utcára tenni. A jogvédő civilek júliusban tömeges megkeresésekre készülnek, és jelentős kilakoltatási hullámra számítanak.

A Város Mindenkié csoport munkatársa elmondta, hogy ugyan a veszélyhelyzetet a háború miatt meghosszabbította a kormány, de a covid miatti veszélyhelyzet június 15-én lejárt, ami magában foglalta a kilakoltatási moratóriumot is, az új hosszabbítás pedig erre már nem vonatkozik. 

A válsághelyzet nyilvánvalóan megélhetési- és lakhatási válsággal is jár. Azoknak akiknek ezáltal – önhibájukon kívül – a mindennapi életük bizonytalanná válik, hosszú távú megoldásként központilag szabályozott, előremutató lakáspolitika kellene, ami szociálisan is targetált. Ennek hiányában sajnos azzal kell számolni, hogy a lakhatási válság egyre több embert fog érinteni, miközben az ellátó rendszerek igazi megoldást a lakásszegénységre nem kínálnak. A különböző lakhatási szervezetek ezt már több mint tíz éve mondják, a különböző javaslatcsomagokkal mindig megkeresik az éppen aktuális regnáló kormányt, illetve az ellenzéki politikusokat is, akik sokszor ígéreteket is tesznek, de ennek kevés foganatját láttuk eddig – mondta Magyary Anna aktivista.

A jogvédő az éppen aktuális helyzet kapcsán vázolta, hogy felkeresték a kormánypárti frakcióvezetőket, és kérték, hogy hosszabbítsák meg a kilakoltatási moratóriumot, de válaszra sem méltatták őket. Ezen kívül budapesti önkormányzatokat is megkerestek arra biztatva őket, hogy az elhelyezés nélküli kilakoltatások megszüntetését emeljék be a gyakorlataik közé. Ahogy a nonprofit szervezet munkatársa elmondta, ez azért is különösen fontos, mert az otthonvesztés azzal is jár, hogy a gyermekeket kiemelik a családból. Amit még saját erőből meg tudnak tenni az az, hogy az Utcajogász Egyesülettel karöltve megerősítik a telefonos jogsegély-ügyfélfogadásaikat

"Szeptemberben megszervezzük az újabb Lakásmenetet, ahol számítunk arra a több tízezer emberre, akik  a lakhatási szegénységben érintettek, mert szeretnénk az ő követeléseiknek is hangot adni, hogy a hatalom is meghallja őket" – mondta az aktivista.

Magyary Anna felhívta a figyelmet, hogy az Utcajogász Egyesület, amely a hajléktalan és lakhatási szegénységben élő emberek jogainak és érdekeinek érvényesítéséért dolgozik, péntekenként délután 3 és 5 óra között a Rákóczi téren tart ügyfélfogadást.

Város Mindenkié csoport pedig az Aurórában tart ügyeletet péntekenként délután 4-től 6 óráig.

A teljes beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/ Interjú Magyari Annával
2022. június 15., kedd 08:47
Műsorvezető: Para-Kovács Imre