„Klubrádió
Reggeli gyors

Bibliai idézettel tiltakoztak a kilakoltatások ellen

29/03/2021 13:44

| Szerző: Klubrádió/szg

A járványhelyzet közepén újraindulhatnak a kilakoltatások, ezért A Város Mindenkié csoport a Fidesz Lendvay utcai székházánál akciózott. Őze Sándor szóvivő elmondta, a Zsoltárok könyvéből vett „Szolgáltassatok igazságot a nyomorultaknak és a szűkölködőnek” feliratú molinóval akartak reflektálni a kormánypárt „álságos kereszténykedésére”.

2021. március 29. Reggeli gyors - részlet 21.03.29. Őze Sándor
05:15
00:00

Áprilisban újraindulhatnak a kilakoltatások, ezért A Város Mindenkié csoport a Fidesz Lendvay utcai székházánál akciózott tiltakozásul a hétvégén. Őze Sándort, a civil szervezet szóvivőjét kérdeztük, aki elmondta: két molinót feszítettek ki, az egyiken a Zsoltárok könyvéből vett idézet szerepelt: „Szolgáltassatok igazságot a nyomorultnak és szűkölködőnek”, ezzel akartak reflektálni a kormányzó párt „álságos kereszténykedő retorikájára”. A másik József Attila Levegőt! című verséből volt az a sor, hogy „Én nem ilyennek képzeltem a rendet”. Ez nemzetközi tiltakozás volt része volt, 65 városban hasonló vagy éppen különböző lakhatási szervezetek akciókat valósítanak meg, amelyekkel felhívják a figyelmet a lakhatási válságra – tette hozzá.

Annak az okát nem tudja, hogy miért most, a járvány közepén szavazta ezt meg a parlament. Az ellenzék részéről volt javaslat arra vonatkozóan, hogy hosszabbítsák meg a moratóriumot – de ezt tárgyalás nélkül elvetették. Pedig legalább arra alkalmas kellett volna, hogy legyen, hogy beszéljenek róla, felvessék az igazságügyi bizottságban. Ezért is a Fidesz-székháznál akcióztak; mint mondta, ugyan nem szereti azt az önmagába záródó diskurzust, hogy mindennek a Fidesz és a NER van a középpontjában, és nem lehet másról beszélni. De itt úgy gondolták, hogy indokolt, ráadásul a Fidesz-székház szent tehénnek számít, amelyet megsérteni a NER-ben vétek, és szerették volna elkövetni ezt a vétket.

 
Fotó: Herr Martin/AVM/Mérce
 
 

A Város Mindenkié szerint nem elegendő megoldás a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása, hanem átgondolt szociálpolitikára lenne szükség, valódi lakáspolitikára, hajléktalan embereknek védelmet nyújtó védőhálóra, ami az állam feladata. Ettől sajnos nagyon messze vagyunk, folyamatosan épül le a szociális ellátórendszer, folyamatosan privatizálnak állami vagy önkormányzati kézben lévő bérlakásokat, és ezeknek a döntéseknek beláthatatlanul rossz következményei vannak.

A beszélgetést a lejátszás ikonra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Herr Martin/AVM/Mérce

Reggeli gyors
2021. március 29., hétfő 07:45
Műsorvezető: Szénási Sándor