„Klubrádió
Esti gyors

Ismét elkezdte a rendőrség a hajléktalanok előállítását

24/07/2019 20:38

| Szerző: Klubrádió

Miután az Alkotmánybíróság gyakorlatilag rendben lévőnek találta a hajléktalanság kriminalizálását szolgáló alaptörvény-módosítást, a napokban újra előállítottak egy hajléktalant, akinek tárgyalása csütörtökön lesz.

2019. július 24. Esti gyors / részlet, Kalota Ágnes (19.07.24.)
03:46
00:00

Kalota Ágnes, az Utcajogász egyesület alapítója, ügyvédje ismertette: június elején az Alkotmánybíróság kimondta, hogy nem alkotmányellenes a hajléktalanságról hozott alkotmánymódosítás, viszont ??? a rendőröknek meg kell győződniük arról, hogy az adott hajléktalannak lett volna helye az ellátórendszerben. Ezenkívül minden mást rendben lévőnek találtak, tehát ha erre a döntésre vártak eddig az előállításokkal, akkor zöld utat kaptak.

Egyesületüknek egy ügyfele van, akinek csütörtökön lesz a bírósági tárgyalása, de mivel háromszor kell figyelmeztetni őket az előállítás előtt, már tudnak olyanokról, akik a második figyelmeztetésnél tartanak. A bíróságok dönthetnek úgy, hogy felfüggesztik az eljárásokat és előzetes döntéshozatali eljárást kezdeményeznek az Európai Bíróságnál, de alapvetően a jogszabályi keretek között a mérlegelésük alapján döntik el, hogy elkövették-e ezek az emberek ezt a szabálysértést. Ha úgy ítélik meg, hogy nem követték el, akkor nem ítélik el őket.

Praktikusan szerintük lehetetlen értékelni, hogy lett volna-e lehetőség szállóra bevinni valakit, mert az adott pillanatban elég nehéz kideríteni, hogy valahol Budapesten van-e szabad hely. Ráadásul ha van, akkor se biztos, hogy megfelelő, például nőknek sokkal kevesebb férőhely van, vagy ha az illetőnek olyan betegsége van, amellyel nem mehet be, akkor még nehezebb a helyzete.

A beszélgetést a lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors
2019. július 24., szerda 18.35
Műsorvezető: Lampé Ágnes