„Támogassa
A lényeg

Júliusig tart a lakáshitelek kamatstopja

20/04/2022 07:40

| Szerző: Klubrádió

Akár 30 százalékkal is megnőhet a kamatstopos lakáshitelek törlesztője.

A kamatok jelentős emelkedése miatt a kormány január elsejétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz (BUBOR – egy évnél rövidebb bankközi kamatláb) kötött. Előírták, hogy a Bubor nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstopot az október 27-e utáni kamatfordulóknál kell(ett) érvényesíteni június 30-ig – írja a 24.hu. Érintettek lehetnek egyes kamattámogatott hitelek is, amelyeknél néhány évnyi állami kamattámogatás után piacivá vált a hitel, és a szerződés szerint a piaci kamatot a Buborhoz kötötte a bank.

A jogszabály alapján a hitelezők sem a tőketartozást sem a kamattartozást nem növelhetik meg az elmaradt kamat összegével – a kamatstop innen nézve kedvezőbb az adósoknak, mint a törlesztési moratórium volt, amelynél az elmaradt kamat felhalmozódott, és utólag meg kellett fizetni, jellemzően futamidő-hosszabbítással, ami nem elhanyagolható pluszköltséget jelentett az adósoknak. Ezzel szemben a kamatstop-veszteségét egy az egyben a bankoknak kell lenyelniük.

A jogszabályok értelmében a hitelintézeteknek, tájékoztatniuk kellett ügyfeleiket a változó kamatú lakáshitelek kockázataira, a fix kamatozású hitelekkel szemben.

Egy olyan lakáshitel esetében, amelyből még 10 millió forint kifizetése van hátra, 10 éves futamidővel, háromhavi kamatperiódussal. Tegyük fel, hogy áprilisban van a kamatforduló, számoljunk átlagos 3,5 százalékos kamatfelárral. A szakértő számítása szerint ebben az esetben

  • a kamatstopos törlesztőrészlet 108 600 forint lesz, míg
  • a kamatstop nélküli 131 900 forint lenne most.

A különbség 23 300 forint, így 21,5 százalékkal lenne több a törlesztő kamatstop nélkül. Amennyiben tíz éven keresztül tartana a kamatstop, az (a jelenlegi Buborral számolva a futamidő végéig) 2,8 millió forint megtakarítást jelentene az adósnak.