„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Az Öveges-programban minden benne van, ami a Fidesz lopásra kiépített rendszerét jellemzi

4/02/2022 13:31

| Szerző: Klubrádió/szg

Kiderült, hogy az Öveges-program szabálytalan költései miatt csaknem 3 milliárd forintot kellett visszafizetnie a kormánynak. Hadházy Ákos szerint az eredetileg szép céllal indult projektben minden benne van abból a rendszerből, amit kiépített a Fidesz. Felülről irányított, az egész országot átszövő hálózat, amely arról szól, hogy az EU-s pénzeket "egyszerűen ellopják" – fogalmazott. Ráadásul a magyar vádhatóságok se a nagyhalakat, pláne nem a cápákat, csak a "sneciket" kapták el.

2022. február 04. Reggeli gyors - részlet 22.02.04. Hadházy Ákos
12:19
00:00

Az Öveges-programmal kapcsolatos legújabb információkról Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt, az Egységben Magyarországért korrupcióellenes kabinetvezetőjét kérdeztük, aki szerint abban minden benne van abból a rendszerből, amit kiépített a Fidesz. Felülről irányított, az egész országot átszövő hálózat, amely arról szól, hogy az EU-s pénzeket „egyszerűen ellopják” – fogalmazott.

Kevés már a fizika-, kémia-, és biológiatanár, ezért az volt a cél, hogy ilyen tematikájú tantermeket alakítsanak ki középiskolákban. Ez szép cél, csakhogy kiderült: 300 millióba került egy tanterem akkor, 2012-13-ban, és 43 ilyen volt. Megnézte, hogy jön ki ez az összeg: 25 millióból alakították ki a tantermeket (akkor ebből egy családi ház is kijöhetett), 25 millióból vettek bútorokat, ugyancsak 25 millióból írtak munkafüzeteket, szintén 25 millióba került a szövegszerkesztés, ugyanennyiért tanulmányokat írtak, és így tovább, minden városban. Be lehetett azonosítani egy 20 cégből álló hálózatot, amelyek „egymásnak adogatták az ajánlatot”. Ezt az Európai Unió fizette, akkor 13 milliárdba került, azóta „a Fidesz-kormány miatt” romlott a forint árfolyama (mai áron 19 milliárd lehet).

Az EU csalás elleni hivatala, az OLAF évekkel ezelőtt lezárta a vizsgálatot, megállapította a törvénytelenséget, de a kormány titkolta, hogy mennyi pénzt kell visszafizetni. Az Átlátszó megtudta, hogy hárommilliárd forintot. Ez a képviselő szerint nem azt jelenti, hogy „csak ennyit loptak el”, hanem, hogy az OLAF nem tudta megnézni az összes projektet. Hozzátette: Magyarországon is indult nyomozás a feljelentése alapján, még 2014-ben, nyolc év után jutottak el a vádemelésig, hogy „nem a cápákat, a nagyhalakat, még csak nem is a kishalakat kapták el, hanem a sneciket”. Egy kis könyvkiadó munkatársait az említett munkafüzetekkel kapcsolatban, rájuk is 1-2 év felfüggesztettet kértek.

Amikor erről dönteni kellett, akkor neki azt mondták Szekszárdon a Fideszben, hogy „ez a Pokorninak a bulija”, de ezt nem tudja ellenőrizni. A 43 gimnázium mind meghívott cégeket ajánlattételre, és Békéscsabán, Zalaegerszegen és Szekszárdon is ugyanazt a három céget hívták meg például a nyitórendezvények megtartására „horribilis pénzért”; ezt szerinte központilag kellett szervezni, "nyilvánvalóan a minisztériumból". Volt egy nagyhatalmú államtitkár, Köpeczi-Bócz Tamás, aki Hadházy Ákos szerint ebbe bukott bele, de nem szerepel a vádiratban.

Kitért arra is, hogy szerinte túl kevés szó esik Sztojka Attila államtitkár ügyéről; ő egyébként megemlítette Farkas Flórián fideszes országgyűlési képviselőt, akiről azt mondta, „el kell engedni, menthetetlen”. Farkas volt a Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet elnöke, ő írta alá a szerződések legnagyobb részét, úgy, hogy költségvetési csalás miatt nyomoznak a szövetkezet ügyében 2015 óta. Hadházy Ákos hozzátette, abban az ügyben komolyabb vádemelés van, az ugyan nagyon érdekes, hogy Farkas Flórián mentelmi jogát még nem kérték ki, de nagyon csodálkozna, hogy ha a vádlottak magukat védve nem vallanának Farkasra és inkább leülnék helyette a büntetést. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép:

Reggeli gyors
2022. február 04., péntek 08:35
Műsorvezető: Pálinkás Szüts Róbert