„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy Szijjártó focipályájáról: Szürreális, sokat elmond a rendszerről

6/08/2021 17:31

| Szerző: Klubrádió/szg

Szijjártó Péter panorámás focipályát építtetett a balatoni nyaralója mellé. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint ez az egész azt mutatja, hogy a külgazdasági és külügyminiszter szereti a focit, a luxust – ez tudtuk –, de leginkább azt, hogy az ő köreiben mennyire nem tudnak disztingválni és mennyire elveszítették a realitásérzéküket.

2021. augusztus 06. Reggeli gyors - részlet 21.08.06. Hadházy Ákos
08:54
00:00

Ahogy arról tegnap mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter építtetett egy panorámás focipályát a balatoni nyaralója mellé, ahol minden szögletnél, bedobásnál lehet gyönyörködni a tájban.

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselőt kérdeztük, aki azt mondta: érdemes megnézni a helyszínt. Nagyon eldugott, kis utakon lehet odajutni, de „szürreális” és sokat elmond a rendszerről. Műfüves futsalpálya készült (ugyanis a miniszter maga is nagy futsalos: 2011-ben fidelitasos barátaival alapította meg a Dunakeszi Kinizsi futsal szakosztályát, amely azóta irigylésre méltó körülmények között működik – a szerk.), biztos nem olcsó, legalábbis, „amikor állami pénzből csinálják, nem szokott olcsó lenni”. Dzsudzsák Balázzsal, a válogatott korábbi csapatkapitányával is ott fényképezkedett Szijjártó, lehet, hogy órákat ad neki. Ez az egész azt mutatja, hogy a miniszter szereti a focit, a luxust – ez tudtuk –, de leginkább azt, hogy az ő köreiben mennyire nem tudnak disztingválni és elveszítették a realitásérzéküket. Van fedett medence is, és ez azért vicces Hadházy szerint, mert amikor a sajtó évekkel ezelőtt írt erről az egyhektáros telekről, akkor még azt mondta Szijjártó, hogy ott csak egy néhány négyzetméteres műanyag medence van. Úgy tűnik, azóta pótolta ezt a hiányosságot.

 
Tájkép futsalpályával; fotó: Hadházy Ákos / Facebook
 

Hadházy valamelyik nap megkapta egy ellenzéki politikustól, hogy túl sok ügyet mutat be. Úgy fogalmazott: tulajdonképpen egy ügyről beszél, egy „bűnszövetségről”, amely történelmi léptékű, és nem milliárdokban, hanem ezermilliárdokban mérhető összegek eltüntetéséről szól. Felidézte: először Lázár János azt mondta, hogy ez az ember hazudik, aztán amikor tudta bizonyítani, akkor az jött, hogy egyedi esetek. Ő viszont látja, hogy ott van a rengeteg ügy, kiépült a hálózat, és ezt meg kell valahogy fékezni.

Azt mondta: van néhány olyan ügy, amelyet „még Polt Péter se tud úgy visszautasítani, hogy nem nyomoz”, olyankor lassítja ezeket. Például ott van az Öveges-program, amelynél tanterveket készítetek 300 millióért, és „nyilvánvalóan ellopták az egészet”; ezt egyik hatóságtól a másikig pakolgatják hét éve. Úgy tudja, ebben az ügyben egy gyanúsított van, nem Balog Zoltán volt miniszter, akiből azóta református püspök lett, amit „borzasztóan szégyell”, és nem is a 43 polgármester, aki aláírta a szerződést.

A nap folyamán Hadházy arról is beszámolt, hogy 2014 óta indult büntetőeljárásokban három polgármestert is gyanúsítottként hallgattak ki, azok közül a településvezetők közül, akik a Heves megyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerülethez tartoznak. Ennek a fideszes Szabó Zsolt az országgyűlési képviselője. Ebben a körzetben több európai uniós forrásból, különös körülmények közt épített piacok miatt korábban Hadházy bejelentést tett az Európai Csalás Elleni Hivatalnál, az OLAF-nál, amely vizsgál is több esetet.

A beszélgetést meghallgathatják a fenti lejátszóra kattintva. Címlapi kép: Hadházy Ákos / Facebook

Reggeli gyors
2021.08.06., péntek 7:40
Műsorvezető: Para-Kovács Imre