„Klubrádió
Megbeszéljük...

Hadházy utánajár a Cseh Katalinhoz kapcsolódó ügynek, amit a kormánymédia kapott fel

29/07/2021 18:48

| Szerző: Klubrádió/szg

Hadházy Ákos elkezdte vizsgálni a kormányközeli médiában megjelent, Cseh Katalin momentumos EP-képviselőhöz kapcsolódó vádakat, és néhány héten belül meglesz az eredmény. A független képviselő elmondta: semmilyen ellenállásba nem ütközött, amikor kérdéseket tett fel a cégeknek. Hangsúlyozta: az ellenzék nem viselkedhet úgy, mint a Fidesz, utána kell járni az ilyen ügyeknek.

2021. július 29. Megbeszéljük - részlet 21.07.29. Hadházy Ákos
14:58
00:00

A kormánypárti média a Pegasus-ügy után nem sokkal felkapta, hogy a bennfentes.net nevű oldalon megjelent: Cseh Katalin és „a hozzá kapcsolható cégek” az utóbbi időben több mint 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást, valamint 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyertek el. (Az esetről korábban itt írtunk.) Addig jutott az ügy, hogy a Fidesz az OLAF-hoz (az Európai Unió csalásellenes hivatalához) fordul, pedig máskor – jegyezte meg műsorvezetőnk – nem hatotta meg a kormányoldalt, ha az OLAF fordult hozzá. 

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, aki gyakran jár utána európai uniós pályázatokkal kapcsolatos korrupciós ügyeknek, azt mondta: ha valaki, ő tudja, hogy működik a kormánypropaganda, hogyan tud tények nélkül hetekig tartó lejárató kampányokat folytatni. Mindenkit arra biztat, hogy ha ilyen cikkeket olvas, akkor legyen nagyon óvatos. Azonban hangsúlyozta: nem úgy kell viselkedni, mint a Fidesz, az ellenzéknek is utána kell járnia az ilyen ügyeknek.

Közölte: elkezdte vizsgálni ezeket „a kormányzati propagandasajtóban” megjelent vádakat. Nagyon megnyugtató, hogy semmilyen ellenállásba nem ütközött, amikor kérdéseket tett fel ezeknek a cégeknek. Cseh Katalin már nagyon rég nincs benne az adott cégben, de a cég képviselői is együttműködők voltak. Kapott válaszokat, amelyek újabb kérdéseket generálnak, de ígéretet kapott arra, hogy akármilyen szintig betekinthet az érintett projektekbe. A képviselő úgy látja, minden lehetősége meglesz, hogy elég részletesen ellenőrizhesse őket, amit meg is tesz. Reméli, hogy pár héten belül le is lehet zárni.

Szerinte az van a háttérben, hogy Cseh Katalin az Európai Parlamentben nagyon egyértelműen felhívja a figyelmet a magyarországi visszaélésekre az EU-s pénzekkel kapcsolatban. Ahhoz hasonlította ezt az egészet, mintha valaki felhívná a figyelmet arra, hogy egy autós „lopott BMW-vel, matt részegen, 200-zal megy szemben a forgalommal”, és ezt próbálná megakadályozni. És erre reagál úgy a kormánypropaganda, hogy „na de ő is szokott autóba ülni és vezetni”.

Az a jó hír ebben (ha valamit lehet annak nevezni), hogy ezt nagy valószínűséggel azért kapja Cseh Katalin, mert eredményes volt a munkája, mert az EP-ben egyre többen tisztában vannak azzal, mi történik Magyarországon. Úgy tűnik, változás van, eddig félrenéztek az európai uniós politikusok, és „engedték Orbánnak, hogy kontroll nélkül lopja el az EU-s pénzeket”, de egyre inkább tudatában vannak, hogy mi történik Magyarországon. Érzik azt is, hogy az EU-s adófizetők nem fogják tolerálni, hogy „egy diktatúrába rohanó ország felelőtlen vezetői szabadon lopják el ezeket a pénzeket.”

Tehát Hadházy Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő felszólítása nélkül is utánanéz az ügynek. Áttért arra is, hogy amikor egy 17 milliárdos ügyben a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központhoz fordult, akkor 90 nap után kapott csak választ, kisatírozott szerződéseket (előtte meg azt, hogy „nincs ennél jobb szövegünk?”). Ehhez képest Cseh Katalin és utódja az érintett cégben nagyon készségesen válaszol.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Megbeszéljük...
2021. július 29., csütörtök 16:15
Műsorvezető: Bolgár György