„Klubrádió
A lényeg

Cseh Katalint korrupcióval vádolják, hazugságnak nevezte az állításokat és pert indít

20/07/2021 20:29

| Szerző: Klubrádió

Több kormányközeli oldalon is megjelent a feltételezés, hogy Cseh Katalin lehet az a politikus, aki „hozzá kapcsolható” cégek révén több milliárd forint európai uniós támogatást és többszáz millió forintnyi közbeszerzést is elnyerhetett. A Momentum EP-képviselője hazugságnak nevezte a vádakat és közölte: sajtópert indít. A fideszes propagandagyárban összedugták a fejüket és egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született – közölte.

A bennfentes.net nevű oldalon kettő Anonymus-álarcos videó jelent meg kedden. Az elsőben az illető arról beszélt, hogy „lebuktatja” a magyar politikai élet egyik szereplőjét, a másodikban pedig arról, hogy Cseh Katalin és a hozzá kapcsolható cégek az utóbbi időben több mint 4,5 milliárd forint európai uniós támogatást, valamint 300 millió forintnyi állami közbeszerzést nyertek el.

A Momentum európai parlamenti képviselője azt írta: „A fideszes propagandagyárban összedugták a fejüket és egy lejáratónak nehezen nevezhető írás született. Milliárdokat összeszedő politikusról és állítólagos korrupcióról beszélnek, ami hazugság”.

Úgy folytatta: „Egeret szültek a hegyek, ugyanis a propagandamédiában összeadták az ugyanabba az ipari parkba bejegyzett összes cég és vállalkozás által elnyert uniós támogatást, ahol az a nyomda is működik, amit egykor édesapám vezetett.”

Hozzátette, a cégiratokból egyértelműen kiderül, hogy évekkel ezelőtt, még politikai pályája kezdete előtt lemondott a cégvezetésről. Azt írta: a Fideszt és propagandáját zavarja korrupcióellenes tevékenysége, de nem fogják tudni megfélemlíteni. A Telexnek elmondta, sajtópereket indítanak a valótlan állítások miatt.

A hvg részletezte: a kiindulási pont egy nyomda, amelyet 2010-ben hozott létre Cseh Katalin édesapja, és amelynek 2013-2018 között Cseh Katalin ügyvezetője és tulajdonosa volt. A cég a 2010-es években 286 millió forint támogatást kapott két uniós pályázaton. Az „oknyomozás” következő lépéseiben rákerestek arra, hogy a nyomda „még milyen cégekkel lehet kapcsolatban”, illetve „újabb vállalatokat lehet (...) a céghálóba kötni”. A kapcsolódási pont, amit sikerült „felderíteni”, pedig nem más, mint a nyomda egyik bejegyzett fióktelepe egy váci címen, és kisebb részt egy másik Szirákon.

Hangsúlyozták: az azonos címre bejelentett székhely, telephely vagy fióktelep semmiféle kapcsolatot nem jelez két cég között, hiszen egy ipari telepre vagy egy irodaházba cégek tucatjai vannak bejelentve. Ahogy attól sem lesz két ember egymás rokona, hogy ugyanabba a társasházba költöznek. Céges kapcsolódásnak tekinthető a tulajdoni részesedés két cég között, a közös tulajdonos (akár áttételesen), illetve a közös cégvezető személye. Az ebben az "ügyben" emlegetett cégek közt ilyen közös pontok nincsenek, mindössze annyi, hogy egymás szomszédai.

Két cég esetében még ez se áll fenn, az egyiknek 2013 óta nincs meg az a telephelye, ahová a nyomda 2016-ban költözött, és a másik sincs egy cégcsoportban semmilyen módon a nyomdával. Mindkét cég vezetői a hvg-től hallottak először az ügyről, és tiltakoztak az igaztalan állítások ellen.

(Kiemelt kép: Facebook)