„Klubrádió
Reggeli gyors

Cseh Katalin: Látszik az Eu-ban is szomorú tendencia, amit Orbán elindított

6/07/2021 11:55

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Az EP kétharmados többséggel elfogadta a szexuális és reprodukciós egészség és jogok helyzetéről az EU-ban a nők egészségével kapcsolatos állásfoglalást. Cseh Katalin momentumos képviselő riasztó tendenciának nevezte, hogy a képviselők közt is megjelent a diszkriminációra való hajlam köszönhetően Orbán illiberális politikájának.

2021. július 06. Reggeli gyors - részlet 21.07.06. Cseh Katalin
08:11
00:00

Az Európai Parlament kétharmados többséggel elfogadta a szexuális és reprodukciós egészség és jogok helyzetéről az EU-ban a nők egészségével kapcsolatos állásfoglalást.

Cseh Katalin, a Momentum Európai Parlamenti képviselője szerint egy nagyon átfogó és a nők szempontjából elengedhetetlenül fontos jelentést fogadtak el. Egyúttal sajnálatát fejezte ki, hogy a magyar kormány, amely sokadszorra nem ratifikálta az isztambuli egyezményt, az Európai Parlamentben a nők egészségéhez való jogot üldözendő dologként hirdeti.

Cseh megjegyezte, a sok, a parlament harmadát kitevő ellenszavazat annak az elszomorító trendnek az eredménye, amelyet Orbán indított el illiberális szélsőjobboldali politikájával. A szavazás során tapasztalt riasztó tendenciát a politikus úgy foglalta össze, hogy számos EP-képviselő nagyon könnyen meghoz olyan döntést, amivel az általa képviselt rétegeket is diszkriminálja.

Pedig az állásfoglalás egyebek mellett a "menstruációs szegénység" felszámolásáról, arról, hogy a menstruációs termékek minden nő számára elérhetők legyenek, a biztonságos fogamzásgátlásról, valamint a biztonságos és korszerű szexuális felvilágosítás fontosságáról szól. Ezen kívül a dokumentum ajánlásokat fogalmaz meg a családon belüli erőszak felszámolásával kapcsolatban.

 
Cseh KatalinFotó: Marc DOSSMANN / Facebook
 

Hozzátette, a biztonságos terhességmegszakítás máig számos tagállamban még mindig nem adott, melynek eredménye, hogy sokan az internetről megrendelt kétes, nem ritkán életveszélyes termékeket használnak. Vagy egy másik országba kénytelen átutazni.

(A Google keresőben a "terhességmegszakítás" kifejezést begépelve az első felugró ajánlat a "terhességmegszakítás házilag" kifejezés – a szerk.)

Az állásfoglalás hatása inkább elvi, azt a kérdést járja körül, hogyan lehetne több jogkört biztosítani az Európai Uniónak az egészségügy területén.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Cseh Katalinnal
2021.07.06., kedd 7:47
Riporter: Dési János