„Klubrádió
A lényeg

„ÁVH! ÁVH!” A megfigyelési botrány ellen tüntettek a Fidesz-székháznál

26/07/2021 20:04

| Szerző: Klubrádió/szg

A demonstrálók a megfigyelési botrány miatt gyűltek össze a Terror Házánál, ahonnan átvonultak a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz. Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője azt mondta: „Ennek a kormánynak most azonnal le kell mondania”. 

A lehallgatási botrány miatt a Momentum szervezett tüntetést hétfőn hatkor a Terror Háza elé. Azokat hívták demonstrálni, akik nem kérnek „a Fidesz rendőrállamából”.

2021. július 26. Esti gyors / részlet, Lehallgatás elleni tüntetés 1. (21.07.26.)
03:10
00:00

Gárdai László, a Klubrádió helyszíni tudósítója fél 7-kor nagyjából ezer-ezerötszáz embert látott, a Vörösmarty utcától a Terror házáig állt a sor. Mind a hat ellenzéki párt csatlakozott a tüntetéshez, a felszólalók Arató Gergely (DK), Bárándy Gergely (MSZP), Donáth Anna (Momentum), Dorosz Dávid (Párbeszéd), Lukácsi Katalin (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Pálinkás József (Új Világ Néppárt), Tetlák Örs (LMP) és Z. Kárpát Dániel (Jobbik). Beszédet mondott Gyenes Szilárd is, Gémesi György gödöllői polgármester szövetségese, akinek a telefonszáma rajta volt a célpontok listáján. 

A demonstráción ott volt mások mellett Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Hajnal Miklós és Márki-Zay Péter is.

Olyan táblákat lehetett látni, mint „Nemet mondunk a megfigyelésre – már a magánéletünket is ellopják?”, „Helló röfik”, és „Tovarisi konyec!” (Elvtársak, vége), amellyel az MDF klasszikus, rendszerváltáskori plakátjára utaltak a tüntetők.

 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Kéthly Anna, Göncz Árpád, arcképével ellátott táblák is voltak azzal a felirattal, hogy „Ha ma élnék, engem is lehallgatnátok?”

 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

 „ÁVH, ÁVH”-t, és „Diktátor, diktátor”-t skandáltak, amikor megérkeztek a Lendvay utcai Fidesz-székház előtt állított pódiumhoz. A tömeg legalább két utcát megtöltött a közelben.

 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

Donáth Anna azt mondta: „Ennek a kormánynak most azonnal le kell mondania”. Szerinte megfigyelőállamban élünk, ahol a magánélet legféltetettebb titkaiba is belelátnak. Azt mondta, a megfigyelésnek mindig következménye van: zsarolás, megfélemlítés és elhallgattatás. Újságírók kérdéseire nem válaszolnak, hanem feltörik a telefonjaikat – fogalmazott.

Arató Gergely szerint a megfigyelési botrány arról is szól, hogy Magyarországon pár tíz ember érdekében működik az állam, és ennek a pár tíz embernek az érdekében kell lehallgatni másokat. 

Gyenes Szilárd újságíró, a megfigyelési botrány egyik sértettje felidézte a pillanatot, amikor családja elé állt, akiknek a készülékeit szintén lehallgathatták. Azt mondta, senkinek nem kívánja az érzést, amit akkor élt át, amikor a fia megkérdezte, ő is rajta van-e a listán, őt is megfigyelik-e.

Dorosz Dávid azt mondta: „Viktor! Nektek lefőtt a kávé! '22-ben ennek ára lesz.” Szerinte „árulás, hogy ÁVH-s módszerekkel lehallgatják” az ország állampolgárait. „Oda fogjuk küldeni Orbán Viktort és bandáját, ahova tartoznak” – mondta, „Börtönbe!”, jött a skandálás. Hozzátette: szerinte nyer az ellenzéki összefogás a 2022-es választáson, és az új Magyarország pedig mindenkié lesz, nemcsak „a fideszes jachtozós, k*rvázós egy százaléké”.

Pálinkás József volt MTA-elnök 1989-cel vont párhuzamot, azt mondta, akkor is és most is elég volt. De ezt  nem elég mondani, megírni, ennél is nagyobb demonstrációkon kell elmondani – tette hozzá. Úgy vélte, „Orbán Viktor és kormánya visszatért a terror eszközeihez”. Senki nincs biztonságban, nemcsak a politikai ellenfelek, mindenkinek a titkaihoz hozzájuthatnak – hangsúlyozta.

Lukácsi Katalin azt emelte ki, hogy bár izraeli kémszoftverről van szó, nem Izraelt kritizálják. Benjámin Netanjahu bukott miniszterelnököt kritizálják, akit 12 év után egy értékgazdag szövetség váltott le. Orbán Viktort is bukott politikusnak, bukott miniszterelnöknek nevezte, beszéde közben skandáltatta a tömeget, elhangzott a többi között, hogy „Elszámoltatást! Elszámoltatást!”

 
Fotó: Pálinkás János / Klubrádió
 

A tüntetés este nyolckor véget ért.

A fideszesek nem mentek el a bizottsági ülésre

Gulyás Gergely miniszter politikai hisztériának nevezte a Pegasus-botrányt. Amely miatt a jobbikos elnök, Stummer János összehívta a nemzetbiztonsági bizottságot, de a fideszes tagok nem mentek el, így, bár Pintér Sándor belügyminiszter megjelent, az ülést nem lehetett megtartani határozatképtelenség miatt. Pintérnek tehát nem kellett válaszolnia arra, hogy vett-e a kormány a kémszoftverből és használta-e azt a vele nem szimpatizáló üzletemberekkel, politikusokkal szemben. Az LMP-s Ungár Péter a fideszesek távolmaradása miatt meghiúsult bizottsági ülés után azt kérdezte, ha a lehallgatás álhír, akkor miért nem jöttek el a kormánypárti képviselők.

Pár szóban a Pegasusról

A Pegasus nevű kémprogram körüli botrány lényege, hogy az izraeli NSO cég által kifejlesztett és világszerte több országba eladott megfigyelő eszközzel az Orbán-kormány kritikusait, valamint ügyvédeket, üzletembereket, médiabefektetőket, magyar újságírókat és legalább egy polgármestert is célba vettek. Mindezt a Direkt36 nemzetközi tényfeltáró projekt részeként derítette ki. A 17 szerkesztőség részvételével zajló nyomozást a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen jutott hozzá egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz.

(forrás: 24.hu)