„Klubrádió
A lényeg

Hét év után vádat emeltek az Öveges-program ügyében

25/10/2021 10:16

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos szerint nincs ok az örömre, mert csak az ügy "mellékszereplőit" vették elő, nincs a vádlottak között Balog Zoltán, Köpeczi-Bócz Tamás, vagy "a képtelen szerződéseket aláíró 43 polgármester".

Hét évnyi nyomozás után vádat emeltek az Öveges-program ügyében – írta Hadházy Ákos Facebook-posztjában. A független országgyűlési képviselő azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy ez még mindig nem elégséges, "az történt, amire a legelejétől fogva számítani lehetett: néhány szerencsétlen kishalat kitesznek a vádlottak padjára, a 13 milliárdos csalás kitervelői, elkövetői pedig röhögve békemenetelnek".

A 24.hu összefoglalója szerint

  • Összesen 43 városban gimnáziumonként 300 millióból újítottak fel egy-egy fizika/kémia tantermet.
  • Városonként több száz milliót loptak el úgy, hogy minden városban megíratták ugyanazokat a tankönyveket (sokszor szó szerint),
  • mindegyiknél kifizettek 25 milliót a tankönyvek szövegszerkesztésére
  • és mindenhol vettek 25 millióért „tanterem foglaltságot ellenőrző szoftvert”.
  • A közbeszerzéseket kimutathatóan manipulált módon egy jól körülhatárolható cégcsoport nyerte és ez szerinte csak úgy volt lehetséges, hogy az érintett városok polgármestereit valaki utasította erre.

"Most még sincs a vádlottak között Balog Zoltán, vagy az akkor nyilván ezért az államtitkári posztról menesztett Köpeczi-Bócz Tamás, vagy a képtelen szerződéseket aláíró 43 polgármester. A vádlottak padjára csak névtelen kishalak kerültek, például a több tucat résztvevő cég egyikének vezetője, aki nagy valószínűséggel szó szerint ugyanazt a tankönyvet adta el Kiskunfélegyházán, mint más városban. Legalábbis erre utal, hogy az egyik vádlott neve egy tankönyvírásról szóló 25 milliós szerződésen szerepel" – írta Hadházy.

A politikus az ügy szálait végig követte, hónapokon keresztül levelezett az Emmi-vel az Öveges-program ügyében.

A Bolyai János Gimnázium új természettudományi laborja
Székyné Sztrémi Melinda, a város polgármestere és Simon Tibor, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megyeközponti tankerületi igazgatója a nemzetiszínű szalag átvágásával átadja a Bolyai János Gimnázium természettudományi laboratóriumát Salgótarjánban 2014. február 26-án. Az Öveges-program részeként, mintegy háromszázmillió forintos európai uniós támogatással épült a tíz oktatási intézményt kiszolgáló természettudományos labor. Fotó: Komka Péter/MTI