„Klubrádió
Esti gyors

Hadházy: Gyakorlatilag megszüntetik a képviselők ellenőrzési jogát

10/12/2019 18:42

| Szerző: Klubrádió

Hadházy Ákos szerint a kedden elfogadott törvények egyike szinte teljesen megszünteti az országgyűlési képviselők ellenőrzési jogát a közintézményekben. Utoljára is csak mellébeszélést és bezárkózást láthattak az Emmi-ben, de mostantól ezt se tudják megmutatni.

2019. december 10. Esti gyors / részlet, Hadházy Ákos (19.12.10.)
04:21
00:00

Orbán Viktortól kedden lehetett kérdezni a Parlamentben, egy jobbikos képviselő felvetette a Jász-Nagykun-Szolnok megyei TOP-os pályázatokat, mire a miniszterelnök elismerte, hogy van fideszes érintett. Hadházy Ákos független képviselőt az Esti gyorsban erről kérdeztük. Szerinte nemcsak a kormánypárt harmadvonalából voltak benne ebben az ügyben, hanem országgyűlési képviselő, Boldog István is érintett. Nagyon „egyértelmű bizonyítékok, komoly tanúvallomások” vannak ellene. Hogy lehet, miért van mégis nyomozás? Megmutathatja a kormány az EU-nak, hogy foglalkozik a területfejlesztési, TOP-os pályázatokkal (ezeknél volt a legtöbb visszaélés, több száz milliárdot kértek vissza) és van magyar ügyészség.

Hadházy Ákos szerint a kedden elfogadott törvények egyike szinte teljesen megszünteti az országgyűlési képviselők ellenőrzési jogát a közintézményekben. Levélben évek óta alig kapnak információt, ő például hónapok óta levelezik az Emmi-vel az Öveges-program ügyében. Ezért az utolsó lehetőséget megragadva még bementek Szél Bernadettel és Szabó Szabolccsal a minisztériumba. Először nem akarták őket fogadni, aztán lett belőle egy szürreális beszélgetés, hogy „nem emlékszik” az illető államtitkár a programmal kapcsolatos büntetésre. Amikor átmentek egy másik államtitkárságra, ott bezárkóztak. De mostantól ezt se tehetik meg a képviselők, egy ilyen „lebukást” se mutathatnak be.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Hadházy Ákos/Facebook

Esti gyors
2019. december 10., kedd 18.20
Műsorvezető: Kárpáti Iván