„Klubrádió
Reggeli gyors

Hadházy: Varga Judit hazugsággal védekezik

28/11/2019 14:18

| Szerző: Klubrádió

Varga Judit a felmenőit emlegetve kommunistázta Dobrev Klárát, Hadházy Ákos független képviselő pedig közzétette, hogy az igazságügyi miniszter apja III/II-es tartótiszt volt. Varga szerint csak a személyét támadják, Hadházy azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy ebben az esetben is a Fidesz indított lejáratókampányt egy neki nem tetsző politikai szereplő ellen.

2019. november 28. Reggeli gyors / részlet, Hadházy Ákos (19.11.28.)
07:13
00:00

Varga Judit igazságügyi miniszter a nemzetközi díjat nyert Örök tél című film apropóján twitteren beszólt Dobrev Klárának, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselőjének. A nagyapjára, Apró Antalra célozva a kommunista rendszer örökösének nevezte. Erre Hadházy Ákos közzétette, hogy Varga Judit apja az elhárítás tisztje volt, III/II-es ügynök. A miniszter egyébként erről már beszélt korábban.

Hadházy Ákost kérdeztük, aki azt mondta: nagyon ügyes kommunikáció, „megelőző csapás”, amit Varga végrehajtott, talán Rogán Antalt vagy Habony Árpádot megkérdezve apja múltjának tálalásáról. Erre találták ki azt a megoldást, hogy a PestiSrácok egy nyári cikkében, amit senki nem látott, felhozták a témát. De szerinte akkor is hazudott erről Varga Judit, mert azt mondta, hogy apja naiv, megtévesztett ember volt. Ehhez képest Hadházy szerint a miniszter apja nem „kis ügynököcske”, hanem tartótiszt volt öt éven keresztül, fizetést, állást kapott ezért, sőt, előléptették és jutalmat is adtak neki. 

Erre a cikkre most visszamutogathat Varga Judit, hogy a személyét támadja az ellenzék, holott ezt éppen ő kezdte el Dobrev Klárával szemben. Hadházy Ákos szerint ez a kormánypárt egyik legnagyobb bűne, nem vitatkozik, mert nincsenek érvei, csak lejáratókampányokat indít azok ellen, akik kellemetlenek neki.

Ungváry Krisztián történész is „szánalmas hazudozásnak” minősítette, amit Varga Judit és az ő védelmében a kormánymédia több portálja mondott. Az általa is szerkesztett honlapon a többi között az olvasható a politikus apjáról, hogy:

„Érett materialista gondolkodású. [...] Fedőfoglalkozásával összefüggésben állambiztonsági feladatok végrehajtásában fejlődőképes. [...] Alapfokú nyelvismeretét fedőmunkakörében jól hasznosítja. [...] A követelményeknek megfelelően tudja a hálózattartó operatív munkát végezni. SZT-pozícióba történő beállításáról a vállalat igazgatója tudomással bír, azt vele megbeszéltük, konspirációs védelmét biztosítja.” Valamint az is szerepel, hogy kétszer kapott jutalmat, összesen 8000 forint értékben, ami – Ungváry szerint – akkoriban nem kevés pénz volt.

Ungváry szerint azért is „szánalmas ez a hazudozás”, mert az apa nem tett semmi érdemlegeset, mindössze „pitiáner pártállami karriert” építgetett, mint sokan mások. A történész úgy fogalmazott: nem az a gond, ha egy közszereplő felmenőinek múltja problematikus. Sok ilyen eset van, és a gyermek nem felel szülei, nagyszülei tetteiért. Azért azonban felel, hogy ne hazudjon róla.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Facebook/Hadházy Ákos

Reggeli gyors
2019.11.28. 07:40
Műsorvezető: Lampé Ágnes