„Klubrádió
A lényeg

Népszava: újabb kompromittáló hangfelvétel került elő a romaügyi kormánybiztosról

11/01/2022 14:53

| Szerző: Klubrádió

A Népszava újabb kompromittáló hangfelvétel leiratát közölte Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztostól. A lap szerint Sztojka Attila arról beszélt, hogy aki a család tagja, azt családon belül kezelik, "de kívül ezt senki nem érezheti". Valamint, hogy "mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent". Pintér Sándor szerint nincs is Sztojka-ügy.

Múlt héten került a Népszava birtokába egy hangfelvétel, amely szerint Sztojka Attila romaügyi kormánybiztos, a Belügyminisztériumhoz tartozó Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság főigazgatója egy december végén tartott találkozón szerződéseket kínált az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) azon képviselőinek, akik a kormánypárti Lungo Drom szövetségéhez tartoznak. A kormánybiztos közölte, hogy BM-esként „mindenkiről tudok sok mindent. Azt is tudom, hogy mikor beszélt kivel, meg hogyan.”

A laphoz eljutott egy újabb hangfelvétel, amely egy másik, hasonló körben rendezett találkozón készült: Sztojka Attila és a Lungo Drom frakciószövetség ORÖ-s tagjainak részvételével. Úgy tudják, hogy ezt a megbeszélést is decemberben tartották.

A felvételen a kormánybiztos előrebocsátotta, hogy bár nem az ORÖ-ből, hanem „a párt, a Fidesz” részéről került pozíciójába, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére vállalta, hogy a romákkal való kapcsolatot még szorosabbá teszi a kormányzattal. Nyugtázta, hogy a jelenlévők „mindegyike a jobboldalhoz, a Fideszhez kötődik”. Ezzel a kormánypártban is tisztában vannak, de – tette hozzá – „azt is be kellett látnunk, hogy magatokra hagytunk titeket”.

„Talán ebben a körben azt is elmondhatom, hogy a Fidesz meg fogja nyerni a választást” – árulta el a kormánybiztos a jövő évi parlamenti választás általa vélelmezett eredményét. A hangfelvétel alapján közlése helyeslést váltott ki.

Sztojka a Népszava szerint azt is mondta: „azt azért nem kell ecsetelnem, hogy mivel a BM-ben vagyok, mindenkiről tudunk mindent. Amit még nem is gondolnátok: ki, mikor, mennyit, hogyan, mire. Mindent. Hozhattam volna ide nektek egy térképet, és megmutathattam volna, és a ti neveitek is rajta lettek volna. Mindenkiről mindent tudunk, a legapróbb részletekig.”

Majd, mint írták, kedélyesebb stílusban folytatta: „van egy mondás a BM-en belül, sőt a kormányzaton belül is: aki a család tagja, azt családon belül kezeljük, de kívül ezt senki nem érezheti. Az, hogy megnevelünk valakit, az azt jelenti, hogy azért tesszük, mert számítunk rá és szeretjük. Amíg a család tagja. Ha nem a család tagja, nem tudunk kezeskedni felőle.”

Reagált Pintér Sándor

A 24.hu szerint a belügyminiszter korábban reagált az ellenzéki képviselők Sztojka-üggyel kapcsolatos felvetéseire, de a kérdések nagy részére egyáltalán nem válaszolt érdemben. Pintér Sándor mindössze annyit cáfolt ténylegesen, hogy Sztojka BM-esként mindenkiről tudhat mindent.

(Kiemelt kép: MTI/Mészáros János)