„Klubrádió
Esti gyors

Ha bebetonozzák a Fudant, ugorhat az atlétkai vb?

28/06/2021 23:43

| Szerző: Klubrádió/szg

Korábban a főpolgármester és Baranyi Krisztina is említette: ha nincs Diákváros, akkor ugrik az atlétikai világbajnokság is, amelyet oda terveztek. A IX. kerületi polgármester az Esti gyorsban azt mondta: ha visszavonhatatlanul bebetonozzák a Fudan-projektet, szerinte a főpolgármesternek „a kezében lévő legerősebb eszközzel élnie kell”.

2021. június 28. Esti gyors - részlet 21.06.28. Baranyi Krisztina
03:54
00:00

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az Esti gyorsban elmondta: nem tűnt el a Diákváros neve a fejlesztési tervekből, a Budapest-törvényből húzták ki magát a Diákváros-projektet, hiszen arra most már a Déli városkapu-projekttől teljesen független törvényt hoztak, így abból a Budapesti Fejlesztési Központtal, mint felelőssel, kivették a Diákvárost.

Mi maradhat a diákváros tervéből? A legnagyobb változás a korábbi állapothoz képest a csütörtök éjjel kihirdetett törvényben az, hogy ebben már nem szerepel a kollégiumi férőhelyek száma. Közölte: a Palkovics László által ismertetett tervek gyakorlatilag azt jelentették, hogy a Diákváros eltűnt a területről. Hiába mondták, hogy 5 hektárra összezsúfolják egy sarokban, ez az eredeti 26 hektárra tervezett 10-12 ezer férőhellyel és az összes funkcióval együtt olyan pici helyen nem fér el. Az új törvényben tehát már szám se szerepel, ami arra utal, hogy valójában nem akarják megépíteni azt, amit másfél éve a fővárossal és a kerülettel együtt ők maguk javasoltak arra a területre.

Műsorvezetőnk felvetette, hogy korábban a főpolgármester és Baranyi Krisztina is említette: ha nincs Diákváros, akkor ugrik az atlétikai világbajnokság is, amelyet oda terveztek. A IX. kerületi polgármester úgy válaszolt: valóban az atlétikai vb megrendezéséhez kapcsolódó megállapodásban szerepelt, hogy a Diákváros első két ütemét közvetlenül a világbajnokság után, 2023-ban el kell kezdeni építeni.

Szerinte a Diákváros terve akkor kerül véglegesen a kukába, ha a magyar állam a finanszírozásról, megvalósításról nemzetközi szerződést köt a Kínai Népköztársasággal. Ez még nem történt meg, együttműködési megállapodás van a Palkovics-minisztérium és a Fudan között. Ezt szerinte fel lehet bontani, a Fudant még meg lehet akadályozni. Az állami területeket már betolták alapítványba, de még nem született olyan szerződés, amelyet csak óriási károk árán lehetne megszüntetni – mondta.

De amint bármilyen jele lesz annak, hogy visszavonhatatlanul bebetonozzák a Fudan-projektet, Baranyi Krisztina azt gondolja, hogy a főpolgármesternek „a kezében lévő legerősebb eszközzel élnie kell”.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2021. június 28., hétfő 18:35
Műsorvezető: Dési János