„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Hiába nyilvánítaná a kormány kiemelt beruházássá a Fudant

15/06/2021 01:10

| Szerző: Klubrádió

Nem tudja megállítani a tervezett Fudan-kampusz elleni akciókat a kormány, azzal sem, ha kedden a parlament fideszes többsége megszavazza a projektet elősegítő javaslatokat, és azzal sem, ha kiemelt beruházássá nyilvánítja a projektet – mondta Karácsony Gergely főpolgármester. A politikus arról is beszélt, ostoba viccnek tartja Fürjes Balázs megjegyzését, miszerint a főváros vezetése szándékosan okoz dugókat Budapesten.

2021. június 14. Esti gyors-részlet / Interjú, Karácsony Gergely - 2021.06.14.
10:33
00:00

Elsöprő a Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszának elutasítottsága, szinte lasszóval kell fogni azokat, akik támogatnák a több száz milliárdos projektet, és ez valószínű, Budapesten kívül sincs máshogy, minthogy a számlát az egész ország fizeti, ezért az országos népszavazás lehetőségét is számba kell venni – mondta Karácsony Gergely főpolgármester, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje.

Vasárnap zárult le a Diákváros ferencvárosi területére szánt kínai intézményről rendezett budapesti választói konzultáció, amelyet Karácsony Gergely, valamint Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester kezdeményezett, és amelynek több mint 30 ezer résztvevője 90 százalék fölötti arányban elutasította a kormány által tervezett projektet. A válaszolók majdnem száz százaléka nem szeretné, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson az egyetem budapesti kampuszának megépítésére.

 
A Fudan-kampusz tervezett helyszíne Fotó: Klubrádió/KaLász
 

A beruházást elősegítő javaslatokról kedden szavaz a parlament. A törvényhozás előtti beadványok szerint kormány ingyen átadná a még tervezés alatt álló beruházásnak a fejlesztési terület legértékesebb, Duna-parti telkeit, valamint a Nagyvásárcsarnok felújításra kijelölt műemlék épületeit. Eközben a „kollégiumi funkciótól megfosztott", szintén csak tervként létező Diákvárost áthelyeznék a korábbi tartalékterületekre.

Karácsony szerint a parlament keddi döntése nem befolyásolhatja a fővárost abban, hogy a Fudan elleni tiltakozást akár népszavazások sorozatával továbbvigyék, és ezt az sem lehetetlenítené el, ha a Fudan-kampuszt kiemelt beruházássá nyilvánítaná a kormány. A budapesti és a kerületi népszavazást a fővárosi közgyűlés így is elrendelheti, igaz, az országoshoz már szükséges lehet a Kúria jóváhagyása is.

 
 Fotó: Klubrádió/KaLász
 
 

Ezzel együtt a Fudan-ügy Karácsony szerint nagyon kínos a Fidesznek, rá fog égni a kormánypártra. És ha máskor nem, a 2022-ben az országgyűlési választáson mindenképpen lesz lehetősége az embereknek, hogy megállítsák a projektet, mert addig nem indul el a beruházás, ahogy azzal kapcsolatos visszafordíthatatlan folyamatok sem. A legrosszabb – más szempontból a legjobb – esetben tehát legkésőbb jövőre dönthetnek a budapestiek és az ország népe, hogy akarnak-e 500 milliárd forintból egy kínai magánegyetemet Magyarországon – tette hozzá.

Karácsony beszélt arról is, hogy ostoba viccnek tartja Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár megjegyzését, amellyel arra utalt, a főváros vezetése szándékosan csinálhat dugókat, hogy megalapozzák a dugódíjat. Fürjes azzal toldotta meg, hogy Karácsonyék átgondolatlanul kezdtek hozzá a felújításokhoz Budapesten, ez vezetett szerinte közlekedési káoszhoz.

Önkormányzat 2019 - Átadás-átvétel a Főpolgármesteri Hiv
 
Karácsony GergelyFotó: MTI/Kovács Tamás
 
 

Karácsony szerint azonban olyan beruházásokról van szó, amelyeket az előző, fideszes városvezetés nem volt képes megvalósítani, de amelyekre nagyon nagy szüksége van a városnak, és amelyeket Budapest mostani vezetése a brutális kormányzati megszorítások közepette is elvégez. Ráadásul a kormányzat hatáskörébe tartozó M0-s Duna-híd lezárásai, amire szerinte a kabinet szerencsétlenkedése miatt került sor már nem egyszer az utóbbi években, nagyságrendekkel nagyobb közlekedési problémákat okoz Budapesten, mint egy rakparti vagy lánchídi lezárás, ami az átkelő megújításához szükséges.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Esti gyors/Interjú Karácsony Gergellyel
2021. június 14., hétfő 18.45
riporter: Dési János