„Klubrádió
Esti gyors

Karácsony: Nem kampányindító volt a tüntetés

7/06/2021 23:21

| Szerző: Klubrádió/szg

Karácsony Gergely főpolgármester nem kampányindítóként tekint a szombati, Fudan-beruházás elleni tüntetésre, nem is kampányolt maga mellett a beszédében. Ez nem pártügy, a város és az ország közös érdeke, hogy itt erőt mutassanak – tette hozzá. Szerinte egyébként a kormány „elkezdett össze-vissza beszélni a beruházásról” és szabadulni próbál a népszerűtlen ügytől.

2021. június 07. Esti gyors - részlet 21.06.07. Karácsony Gergely
09:49
00:00

Karácsony Gergely az első győzelemről beszélt a Fudan elleni tüntetés után; az Esti gyorsban azt mondta: az is fontos, hogy milyen sokan jöttek el az első tüntetésre a járvány után, de ennél fontosabb, hogy a kormány „elkezdett össze-vissza beszélni a beruházásról” és szabadulni próbál ettől a népszerűtlen ügytől. Úgy gondolja, országosan nincs támogatottsága annak, hogy a vidéki diákok kollégiumi férőhelyei helyett kínai magánegyetemet építsenek magyar adófizetői pénzből.

A főpolgármester szerint ugyanis teljesen egyértelmű, hogy a kettő nem fér el egymás mellett. A korábbi tervekben 8-12 ezer férőhelyekről, bérlakásokról és kulturális intézményekről volt szó; a Fudan beszuszakolása azt jelentené, hogy toronyházakat kellene építeni, és minden kiszolgáló létesítmény a Fudan céljait szolgálná. Csak az egyik probléma, hogy kiszorítja a diákvárost, amire óriási szükség van, mert a jelenlegi kollégiumi férőhelyhiány nehéz helyzetbe hozza a vidéki hallgatókat és egekbe emeli az albérletárakat.

De szerinte az ország más pontján se épüljön meg a Fudan-beruházás, mert a költségvetésből legalább 500 milliárd forintot kellene költeni rá, amihez jönnének a kínai hitel későbbi kamatai, valamint a működési költségekhez is hozzá kell járulni. Ráadásul oda magyar egyetemisták csak akkor járhatnának, ha kiperkálnák a több millió forintos tandíjat. Olyan csillagászati összeget költenének el, amelynek az ELTE vagyona a tizedét sem éri el.

„A magyar egyeteken, a magyar felsőoktatáson spórolunk, de Kínának felépítünk egy magánegyetemet, ez felfoghatatlan, és semmilyen közérdek nem fűződik hozzá” – hangsúlyozta.

 kép: Klubrádió
 
 

Szerinte amikor egy politikai rendszer nagyon stabilnak érzi magát, és azt hiszi, hogy minden üzletet el lehet fogadtatni a választókkal, akkor előbb-utóbb túlságosan magabiztossá válnak és hibáznak. Közvélemény-kutatások, a tüntetés és az önkormányzatok által szervezett konzultáció is azt mutatja, hogy elsöprő többségben vannak a beruházást ellenzők.

Karácsony Gergely közérdekű adatigényléssel fordult a kormány felé, hogy hozzák nyilvánosságra az összes előkészítő dokumentumot és tárgyalási jegyzőkönyvet. Hasonlóan titkosítva van a Budapest-Belgrád vasútvonal és Paks II. dokumentációja is. Amikor a fideszesek azt hozzák fel, hogy még nem lehet értelmes vita a Fudanról, mert nincs elég információ, arra szerinte az a helyes válasz, hogy hozzanak nyilvánosságra mindent. Az egész onnan indult, hogy a Direkt36 megírta kiszivárogtatott dokumentumok alapján, hogy mire készül a kormány. Amit tudni, mint amilyen a Palkovics László miniszter által bemutatott üzleti terv, az nagyon jó Kínának, de nem jó a magyar adófizetőknek – vélekedett.

Karácsony Gergely azt mondta: nem kampányindítóként tekint a tüntetésre, nem is kampányolt maga mellett a beszédében, az ügyről beszélt és az ellenzék sikeres együttműködése mellett állt ki. A tüntetést a Szikra Mozgalom szervezte, amellyel jó, szövetségesi van, az ő jelöltjük, Jámbor András indul az előválasztáson abban a kerületben, amelyet ez érint. (A tüntetést is Jámbor szervezte – a szerk.) Megtiszteltetésnek vette, hogy Baranyi Krisztina kerületi polgármesterrel együtt felszólalhattak. Ez nem pártügy, a város és az ország közös érdeke, hogy itt erőt mutassanak – tette hozzá.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2021. június 07., hétfő 18:15
Műsorvezető: Hardy Mihály