„Klubrádió

Gulyás Gergely: Lehet népszavazás a Fudanról, de nem most

6/06/2021 18:11

| Szerző: Klubrádió/Mandiner

A miniszter szerint a kormány nem akar a néppel akarata ellenére „jót tenni”.

Gulyás Gergely szerint a kormány nem akar a néppel akarata ellenére „jót tenni”. Ezért támogatják, hogy ha a beruházás feltételei ismertek lesznek, a budapestiek népszavazáson dönthessenek arról, akarnak-e Fudan Egyetemet – ezt a Mandinernek mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. 

A Miniszterelnökséget vezető ugyanakkor azt mondta, hogy a Fudan Egyetem ügye közéleti vitára alkalmas formában pillanatnyilag nem létezik, még a tervek sem állnak rendelkezésre. Ha ezek meglesznek, és világossá válnak a pénzügyi feltételek, az egyetemépítés költségei és finanszírozása, szerinte akkor lehet dönteni. Gulyás Gergely arra számít, hogy ez a mostantól számított másfél év múlva lesz esedékes

Szombaton több ezren tüntettek a Fudan egyetem tervezett budapesti kampusza ellen és a Diákváros mellett. Karácsony Gergely főpolgármester ma azt mondta az RTL Klubnak, hogy a kormány szerinte meghátrált, hiszen a 2022-es választás utánra tolja a kínai egyetemmel kapcsolatos érdemi és gyakorlati döntéseket. Tegnap Schanda Tamás, az ITM államtitkára mondta azt, hogy az egyetem elleni tiltakozásnak azért nincs értelme, mert még csak a tervezésnél tart a folyamat.

A főpolgármester ma azt javasolta a többi ellenzéki kormányfő-jelöltnek, hogy közösen írjanak levelet Kína vezetőinek. Ebben világossá tennék, hogy kormányváltás esetén a Fudan helyett a Diákváros fog megépülni és nem kérnek több mint 500 milliárdos adósságot Kínától. Karácsony Gergely arról is beszélt, hogy lehetségesnek tartja a pragmatikus együttműködést Kína és Magyarország között, de kizárólag úgy, hogy mindkét fél jól járjon.