„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága

5/06/2021 21:54

| Szerző: Klubrádió

Nagy tömeg gyűlt össze a Hősök terén, hogy a kínai Fudan egyetem Budapestre tervezett kampusza ellen tiltakozzon. 

A kínai magánegyetem hazai közpénzből történő felépítése ellen kezdődött ma 4 órakor tüntetés. Az ellenzéki pártok és civilek péntek óta aHang nevű platform segítségével gyűjtenek aláírásokat a „ Négy Nemes Szavazás” konzultációra június 4 és 13. között.

 
Fotó: Klubrádió
 

A demonstrálók a Hősök terén gyülekeztek, miután a belépő pontokon átjutottak.

 
Fotó: Klubrádió
 

A gyülekező után átvonultak a Parlament elé.

Fotó: Klubrádió
 

A Klubrádió is jelen volt a tüntetésen. A Parlament előtt felszólalt többek közt Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere is.

A 444 összefoglalója szerint a tüntetés békésen zajlott, sokan Micimackó-figurával érkeztek, ennek az az oka, hogy 2018-ban egy blogban Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét a mesefigurához hasonlították. Ez neki annyira nem tetszett, hogy egyszerűen betiltotta.

Jámbor András, a demonstráció főszervezője azt ígérte, ha kell, odaláncolják magukat, de meg fogják akadályozni a Fudan budapesti kampuszának megépülését.

A tiltakozáson részt vett a legtöbb ellenzéki párt. Ott volt Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az Együtt egykori elnöke, Juhász Péter, illetve Márki-Zay Péter is.

„Üzenjünk Pekingnek úgy, hogy azt Felcsúton is meghallják” - mondta beszédében Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere, aki szerint a kormány magánvállalkozása a kampusz megépítése.

Felszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. Azt mondta, a Fudan Egyetem létrejöttét meg fogják akadályozni, ezzel fogják kezdeni Magyarország visszafoglalását. „A Fudan-ügy arról szól, hogy uralkodhatnak-e olyanok, akik a politikát uralkodásként fogják fel szolgálat helyett. Hogy lehetünk-e szabad nemzet. A Fudan-ügy a Fidesz végső és teljes erkölcsi öngyilkossága” - mondta a főpolgármester.