„Klubrádió
Reggeli gyors

Kicselezik a tüntetéseket ellehetetlenítő szabályt

25/05/2021 09:49

Jámbor András a kínai Fudan egyetem ellen szervez tüntetést. Az ellenzéki politikus szerint a mostani szabályozás abszurd, és ki akar tolni a szervezőkkel, de ők túljárnak a kormányzati szereplők eszén.

Tüntetést szerveznek június 5-re a Fudani egyetemi projekt ellen. Ez lesz a egészségügyi vészhelyzeti korlátozások utáni első nagy politikai rendezvény. A részletekről Jámbor András, ellenzéki országgyűlési képviselőjelölt-jelölt beszélt a Reggeli gyorsban.

2021. május 25. Reggeli gyors - részlet 21.05.25. Jámbor András
06:52
00:00

A tüntetést június 5-re, 16 órára szervezik a Hősök terére, ahonnan a tüntetők átvonulnak a Kossuth térre. Az új szabályok alapján csak 500 fő alatti tüntetéseket lehet tartani, vagy ha ennél többen vannak, a részvétel védettségi igazolványhoz kötött. "Nem egyszerű a helyzet", mondta Jámbor.

"Ha 499 vannak, és jönnek még négyen, akkor kinek az alkotmányos jogát korlátozzuk azzal, hogy ő az 502. 503? Vagy ha az Alkotmány utcában valaki becsatlakozna, azt kell nekik mondani, hogy nem? Ha a töntetés egy buszmegállóban jár, és páran leszállnak a buszról, meg kell őket kérdezni, hogy a tüntetésre jöttek-e, és ha nem, akkor akkor leszállhatnak?" 

A jelenlegi szabályozás abszurd és nem kezeli a valóságot, mondta Jámbor András.

Szerinte a kormány úgy szövegezte meg a a gyülekezési törvény új passzusát, hogy áthárítják a felelősséget a szervezőre, és a tüntetést kötelezően fel kell oszlatni, ha 500-nál többen vannak rajta. "Mi nem akarunk belemenni, hogy valakiknek az alkotmányos jogát korlátozzuk, és biztonságos és nagy tüntetést akarunk csinálni" - mondta.

A szervezők két részre osztják majd a tüntetést: a vonulás része úgy fog kinézni, hogy a Hősök tere mellett "lesz sok kicsi 500 fő alatti tüntetés a Kossuth térig. Kis távolsággal, egyperces csúszással kezdődnek, és a végén, a Kossuth térre szervezik a nagy tüntetést, ahol már vizsgálni fogják, hogy mindenkinél van-e védettségi igazolvány".

Jámbor szerint amúgy "nem az a probléma, hogy a Fudan egy kampusza, egy-két tanszéke idejönne. Az még lehetne jó is, de hogy úgy jön ide, hogy mi fizetjük a kínai államtól felvett hitelből, hogy aztán kínai cégek, kínai munkaerő húzza fel a beruházást, aztán majd mi fizetjük a tanárok bérét is, miközben a 3 millió forintos tandíjra a magyarok kedvezményt sem kapnak, nem tűnik jó biznisznek".

Szerinte nagyon magas az elutasítottsága ennek a projektnek. És amellett Baranyi Krisztina polgármester és Karácsony Gergely főpolgármester konzultációt, népszavazást is kezdeményeznek az ügyben.

Jámbor szerint ha a fudani ellenálláson múlik majd 4-5 választókerület a Fidesznek, és a tüntetések, konzultációk fontos témává emelik az ügyet a választási kampányban, akkor fontos lesz a tiltakozás a kormánynak. "Ezt a politikai árat kell megcsinálni". Ha ennek ellenére felépítik a jelenlegi feltételekkel a Fudant, akkor "le kell váltani a kormányt, és az új kormányzat nem fogja ebben a formában megcsinálni".