„Klubrádió
A lényeg

Orbán ragaszkodik a rendkívüli jogrendhez

21/05/2021 08:12

| Szerző: Klubrádió

A miniszterelnök szokásos Kossuth rádiós interjújában kilenc enyhítést jelentett be.

Megszűnik a kijárási tilalom, és ismét lehet majd tüntetni. Orbán Vitor pénteken reggel a rádióban az operatív törzs péntek hajnali megbeszélésre után arról tájékoztatott, hogy megszűnik megszűnik az üzletek kötelező zárvatartási ideje is, eltörlik a kötelező maszkviselést, szabad lesz a sport közterületen, a lakodalom 200 főig. Ismét lehetnek szabadtéri rendezvények maximum 500 fővel.

A "zenés-táncos rendezvények" csak védettségi igazolvánnyal látogathatók.

Orbán ugyanakkor megjegyezte, a rendkívüli jogrend megmarad, "reméli", a nyáron attól is "meg tudnak szabadulni, de most még nincs itt az ideje".

Orbán szerint elég vakcina áll rendelkezésre az idén és 2022-re is, akár úgy is, ha harmadik oltásra lesz szükség. Pfizerből 7,3 millió adag, Modernából 1,4 millió, Jahnssenből 4 millió, AstraZenecából 4,7 millió áll rendelkezésre. "Orbán szerint előre gondolkodtak, rendben megy minden, ezért nem rendeltek az uniótól".

Arra is figyelmeztetett, hogy hárommillió ember még nincs beoltva, fenyegetnek még mindenféle mutációk, és a határok mentén élőket intette óvatosságra a miniszterelnök.

Orbán Viktor a gazdaságról is beszélt, amit eddig védeni kellett, "most a gazdaság újraindításra lesz szükség". Beszélt arról is, hogy lesz "béremelés", legalábbis megkezdik valamikor a tárgyalásokat a jövő évi minimálbérekről, de előbb megvárják a második negyedév végét, harmadik negyedév elejét.

FORRÁS: Telex