„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

"A kormány lassan kifogy az érvekből a Fudan-ügyben"

7/06/2021 10:26

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Nem tudni biztosan, milyen érdeke fűződik az Orbán-kormánynak a Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszához. Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója úgy látja, hogy a beruházás ismert részletei alapján a beruházás nem segít hatalmon tartani Orbánt. Más kérdés, hogy van-e olyan részlete a tervnek, amely még nem került nyilvánosságra.

2021. június 07. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. június 07., hétfő 09:00): Kaló Máté és Róna Dániel
00:00
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Nehéz meghatározni, hogy a kínai Fudan egyetem Budapesten tervezett kampusza mennyire tudja galvanizálni a Orbán-kormány kritikusait. Róna Dániel politológus, a 21 Kutatóközpont igazgatója a Klubrádióban beszélt a szombati tüntetés kapcsán levonható tanulságokról.

Szerinte a felmérések egybehangzóan azt jelzik, hogy a megkérdezettek túlnyomó többsége ellenzi a beruházást. Valószínűleg ezért is egyezett bele a kormány, hogy népszavazáson döntsenek erről... amit azonban csak a 2022-es választást követően terveznek megtartani.

Róna szerint nem a tüntetés riasztotta vissza a kormányt, hanem a a felmérések eredményei. Ehhez az is hozzátartozik, hogy egyre nehezebb megindokolni, miért is van szükség a gigaberuházásra. "A kormány kezd kifogyni az érvekből" – tette hozzá.

Megjegyezte, az építési procedúra Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos korábbi állítása szerint csak 2024-ben indul el. Így Róna arra számít, hogy a beruházás kapcsán hozott további döntéseket inkább halasztani igyekszik a kormány, legalább addig, amíg az ügy elül. Mert ellenkező esetben az ügyet napirenden tartaná, amit a politológus hibaként értékel.

Fotó: Klubrádió
 

Róna úgy véli, hogy egyelőre az ellenzék "jön ki jól" az ügyből, a kérdés csupán az, hogy ez mennyire fontos kérdés a választók számára. Megjegyezte, hogy fontos kérdésnek bizonyul, de álláspontja szerint nem ez a legégetőbb probléma. 

Hatalmas rejtély övezi azt, hogy milyen érdeke fűződhet az Orbán kormánynak a Magyarországra nézve csak felesleges kiadásokat jelentő kampusz megépítéséhez, egyelőre azonban Róna úgy látja, a Fudan-ügy nem olyan, ami segíthet Orbánnak hatalmon maradni, hacsak nincs olyan részlete, amelyről jelenleg nem tudunk.

Azt inkább érdekesnek tartja, hogy Kína meglepően vehemens módon reagált a tüntetésre. Ideológiai előítéleteket, és a két nép kölcsönösen előnyös kapcsolatának szabotázsát emlegette a szombati tüntetéssel kapcsolatban kiadott közleményében a budapesti kínai nagykövetség.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva, a műsor második felében hallgathatják meg.

Reggeli személy/interjú Róna Dániellel
2021.06.07., hétfő 9:35
Riporter: Szénási Sándor