„Klubrádió
Reggeli gyors

Republikon: Nem látják az emberek a Fudan hasznát

2/06/2021 09:28

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Főként a beruházás hatalmas költségei miatt utasítja el az emberek kétharmada a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszának beruházását. Virág Andrea, a Republikon Intézet stratégiai igazgatója szerint meglepő módon a kormánypártiak harmada is így látja, amire a rabszolgatörvény óta nem volt példa.

2021. június 02. Reggeli gyors - részlet 21.06.02. Virág Andrea
10:26
00:00

A kínai Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszáról szóló gyorselemzést közölt a Republikon Intézet, amely szerint – talán nem meglepő módon – a válaszadók kétharmada ellenzi a kormány tervét. A hvg.hu összefoglalója szerint kormányzat, valamint a Fővárosi Önkormányzat és a IX. kerület önkormányzata között heves politikai vitát kirobbantó fejlesztés ügyéről a megkérdezettek nagy többsége, 63 százaléka hallott. Ez alapján pedig a válaszadók 66 százaléka "inkább ellenzi" a beruházást. Mindössze 27 százalék, vagyis a válaszadók alig több, mint negyede támogatja, 7 százalék pedig nem tudja eldönteni vagy nincs véleménye. 

Virág Andrea, a Republikon stratégiai igazgatója a Klubrádióban beszélt a beruházás elutasítottságának lehetséges okairól. Szerinte a költségek, annak gyanúja, hogy külföldi érdekeket szolgálhat a beruházás, valamint hogy a fővárosnak más tervei vannak a területtel, és bizonyos elhanyagolható szinten a rasszizmus is közrejátszhat abban, hogy ennyire ellenzik a kampusz létrejöttét. Hangsúlyozta, a legfőbb ok továbbra is az 540 milliárd forint költség.

 
Fudan University Fotó: Facebook
 

Meglepő módon a kormánypárti szavazók harmada sem ért egyet a beruházással. Virág felhívta a figyelmet arra, hogy ilyen legutóbb a 2018-as munka törvénykönyv módosítása, a "rabszolgatörvény" idején fordult elő.

Mindezekhez "extraként" csatlakozik a CEU elüldözése, ami nemcsak az ellenzéki, de a párt nélküli válaszadók körében is felháborodást keltett.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Virág Andreával
2021.06.02., szerda 8:17
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert és Mérő Vera