„Klubrádió
Reggeli gyors

Molnár: A Fudan miatt szankcióra készülnek nyugaton

28/05/2021 09:11

| Szerző: Klubrádió

Elmaradt a nemzetbiztonsági bizottság ülése, így nem derült ki a képviselők számára, hogy hogyan tervezi megvédeni a magyar és szövetségeseink védelmét a magyar titkosszolgálat.

A Fidesz ügyrendi szavazással megakadályozta, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottsága a Fehérorosz-, a Fudan-, vagy a dunaújvárosi kérdést napirendre vegye. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista tagja szerint minden választás előtt az országgyűlési bizottságok "átmennek pártstruktúrába". Ez azt jelenti, hogy ami a kormánypártoknak kellemetlen lehet, annak megtárgyalását ügyrendi szavazással megakadályozzák.

2021. május 28. Reggeli gyors - részlet 21.05.28. Molnár Zsolt
08:24
00:00

A Reggeli gyorsban Molnár azt mondta, ezeknek a témáknak a fontossága kiemelkedő, és az a parlamentarizmus elleni támadás is, ha megakadályozzák, hogy egy képviselő tájékozódjon olyan ügyekben, amik amúgy a parlamentarizmus keretei között megvitathatók. A Fidesz politikai felfogását tükrözi, hogy ami nem illeszkedik az ő kommunikációs irányukba, azt "hallgassuk el, szavazzuk le".

A nemzetbiztonsági bizottság ülései zárt ülések, tehát "nagyon korlátozott az információ megosztási lehetőség", ugyanakkor a folyamat elindult Fudannal a nyilvánosság előtt. "Milyen szakmai és költségvetési vonzatai vannak? És van egy nemzetbiztonsági vonatkozása is. Milyen hatékonyan lehet fellépni egy nagy állam hírszerző tevékenységével kapcsolatban? Erről beszéltünk volna".

Molnár szerint a bizottsági ülésen képet kapott volna az ellenzék is arról hogy, hogy a magyar titkosszolgálatok, nemzetbiztonsági szolgálatok, hogyan tervezik a magyar nemzeti érdekek, a NATO és EU-s érdekek védelmét, egy olyan helyzetben ahol nyilvánvalóan megjelenik majd a kínai hírszerzés. Szerinte nem a kínaiakra kell haragudni, mert lépésük logikus az ő szempontjukból, hanem Molnár szerint azokra kell haragudni, "akik nem teszik meg a szükséges lépéseket, és nem adnak tájékoztatást".

"A bizottság ellenzéki tagjai azért vannak delegálva, hogy ellenőrzési funkciójukkal és tájékoztatási jogukkal éljenek". Nem tudják, hogy "milyen mélységig mennek a szolgálatok a védelemben". Molnár szerint ha csak rutinszerű  a védekezés, az "problémát okozhat", ugyanis ez az egyetem lehet egy "hídfőállás, nagy létszámú hallgatósággal, komoly kihívás a társadalomnak és a szolgálatoknak".

Molnár szerint "nem ab ovo kell elutasítani az egyetemet, csak mérlegelni kell a szempontokat, és a lényegét meg kell osztani a nyilvánossággal. Nem gondoljuk, hogy kellő súllyal kezeli a kormány ezt a kérdést".

Molnár azt szerette volna megtudni, hogy mit szólnak a szövetségesek, az EU és a NATO szolgálatai. Hogyan értékelték ők ezt a helyzetet? Van-e orosz szál? Milyen intézkedéseket készülnek tenni a szolgálatok?

Molnár úgy hallotta például, hogy a szövetségi szinten komoly szankciókat terveznek bevetni, "mert ez példátlan esemény. A legkeményebb diktatúrák idejét idézi. Jó lett volna, ha mi is tisztába kerülünk ezekkel a kérdésekkel, mondta Molnár Zsolt.