„Klubrádió
Esti gyors

Baranyi: A kínai pártdelegációnak végig kell mennie az Ujgur Mártírok útján

1/06/2021 22:23

| Szerző: Klubrádió/szg

Ha eljön egy kínai pártdelegáció, végig kell mennie például az Ujgur Mártírok útján, mert úgy választották ki az elnevezett közterületeket, hogy csak azokon keresztül lehessen megközelíteni a helyet, ahová a kormány a Fudan Egyetem kampuszát tervezi – közölte Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere. Az átnevezések véleménynyilvánítást és figyelemfelhívást is jelentenek a pénteken kezdődő konzultációra – tette hozzá.

2021. június 01. Esti gyors / részlet, Baranyi Krisztina (21.06.01.)
04:39
00:00

Azon a helyen, ahová a kormány a kínai Fudan Egyetem kampuszát tervezi a IX. kerületben, a környező utcákat a következő nevekre fogják átkeresztelni: a Hídépítő utcából Dalai Láma utca, a Helyi Kikötő útból Ujgur Mártírok útja lesz, továbbá lesz egy Szabad Hongkong út és egy Hszie Si-kuang püspök út is. 

Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere az Esti gyorsban elmondta: az utcanevekről a kerület dönt, és a fővárosnak kell jóváhagynia. Szerinte nem változtathatja meg a kormányhivatal. Körülbelül három hete fogalmazódott meg benne ez az ötlet, és mivel teljesen hivatalos közterület-átnevezésről van szó, mostanra valósult meg, pontosabban szerdán lesz az átadás és felavatás.

Közölte: egyrészt véleménynyilvánítást tükröz, másrészt figyelemfelhívás is a pénteken kezdődő konzultációra, amelyen bármelyik budapesti lakos elmondhatja a véleményét arról, hogy legyen-e a Kínai Népköztársaságnak 540 milliárd forintnyi magyar pénzből, közpénzből egyetemi kampusza a fővárosban.

 kép: Klubrádió
 
 

Ha eljön egy kínai pártdelegáció, végig kell mennie például az Ujgur Mártírok útján, mert úgy választották meg az elnevezett közterületeket, hogy csak azokon keresztül lehessen megközelíteni a Fudan-üggyel foglalkozó Palkovics László miniszter által bemutatott tervek szerint megépülő egyetemet.

Május 31-ig tartott a határideje annak, hogy megtudják, kap-e állami kompenzáció Budapest, a kerületek az iparűzési adó elvétele miatt. Baranyi Krisztina azt mondta: nem született ebben határozott döntés, nem volt kommunikáció a kormány részéről. Úgy folytatta: sok színjáték volt már a politikában az ellenzék megnyugtatására, de reméli, hogy az erről szóló egyeztetések a kormánnyal nem csak színjáték részei voltak. Nem adta fel a reményt, hogy a kiesett iparűzési adót, vagy az önkormányzatok által a pandémiára fordított pénzeket visszaadja a kormány.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: Klubrádió

Esti gyors
2021. június 01., kedd 18:20
Műsorvezető: Kárpáti Iván