„Klubrádió
Megbeszéljük...

Chikán Attila: A Fudan Ferrari lenne a Ford Focusok közt

27/05/2021 22:33

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A tizenöt közgazdász közt Chikán Attila is aláírta a Fudan egyetem budapestre tervezett kampuszával kapcsolatos bíráló nyilatkozatot. Az első Orbán-kormány gazdasági minisztere úgy véli, hogy anyagi terhei mellett túl nagy kihívást jelentene a hazai felsőoktatási intézményeknek egy ekkora egyetem jelenléte. Olyan lenne, mint egy Ferrari Ford Focusok és Audi A3-asok közt.

2021. május 27. Megbeszéljük - részlet 21.05.27. Chikán Attila
09:55
00:00

Tizenöt közgazdász szakmai szempontok alapján fogalmazott meg kritikát a kínai Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszával kapcsolatban.

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint – aki maga is aláírta a nyilatkozatot – önmagában az, hogy egy kínai egyetem hoz létre kirendeltséget Magyarországon, akár örvendetes is lehetne, ha ez egy olyan koncepcióba illeszkedne, amely sokoldalúan fejleszti a magyar felsőoktatást. Különösen annak tükrében, hogy a kormány elüldözte a CEU-t.

Gazdasági szempontból "elképesztő méretű" ráfordítást jelent az intézmény Magyarországra hozatala. Amit a magyar állampolgárok pénzéből fedeznek, és ami a Kínától felvett hitel miatt egy hosszútávú elköteleződést jelent.

 
Fudan Egyetem
Fotó: Pixabay
 

Azt is hozzátette, hogy súlyos elvi kifogása van egy ilyen méretű beruházással kapcsolatban. Chikán szerint ugyanis ez nagyban hozzájárul a hazai felsőoktatás helyzetének gyengüléséhez. Mert bár nagyon jó, hogy egy ilyen nagy egyetem jön Magyarországra, de a hazai egyetemek nem tudják felvenni vele a versenyt. "Ha van egy Ford Focusokból és Audi A3-asokból álló magyar autóversenyző gárda, ha valaki berak közéjük egy Ferrarit, az elkedvteleníti a többi versenyzőt" – szemléltette. Ezt szem előtt tartva úgy véli, hogy ez egy hibás felsőoktatás-fejlesztési koncepció.

A CEU ebből a szempontból annyiban volt más, hogy kis egyetemnek minősül, nemcsak a Fudanhoz, de a hazai egyetemekhez képest is.

2021. május 27. Esti gyors - részlet 21.05.27. Felcsuti Péter
07:03
00:00

Az Esti gyorsban Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke többek közt arra is felhívta a figyelmet, hogy meglehetősen kevés magyar diák lesz, aki megengedheti magának az évi többmilliós tandíjat.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Chikán Attilával
2021.05.27., csütörtök 17:10
Riporter: Bolgár György