„Klubrádió

Kína: Durva beavatkozás a Fudan elleni tüntetés

7/06/2021 07:19

| Szerző: Klubrádió

Ideológiai előítéleteket, és a két nép kölcsönösen előnyös kapcsolatának szabotázsát emlegette a szombati tüntetéssel kapcsolatban kiadott közleményében a budapesti kínai nagykövetség. A nagykövetség szerint ez durva beavatkozás Kína belügyeibe.

Kína budapesti nagykövetsége a szombati, a Fudan egyetem Budapestre tervezett kampuszával  kapcsolatban fontosnak tartotta megjegyezni, hogy „június 5-én az egyes budapesti politikusok rendkívül téves megjegyzéseket tettek a Kínával kapcsolatos és a kínai-magyar baráti együttműködésről, megtámadták Kína politikai rendszerét és a kínai emberek által függetlenül választott fejlődési utat, valamint Kína és Magyarország kölcsönös tiszteletét, egyenlő bánásmódját.”

A 24.hu cikke szerint vélhetően Karácsony Gergely beszédéről van szó. Nem említik név szerint a főpolgármestert, de feltehetően rá célozva írják ezt: „A beszéd tele van ideológiai előítéletekkel és szembeszegülés érzelmeire buzdít. (…)  Ez durva beavatkozás Kína belügyeibe és a két nép baráti és kölcsönösen előnyös együttműködésének szándékos szabotálása, ami nem egyeztethető össze a mindenki számára előnyös együttműködés idők trendjével."

A nagykövetség Facebook oldalán egyértelműen hivatkoznak Karácsony Gergelyre, aki szerintük rágalmazta Kínát. Azt tanácsolják neki, hogy legyen jó polgármester, legyen objektív, és maradjon úriember, Kínán pedig ne viccelődjön.