„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kéri: Későn kapcsolt Orbán, megy a fideszes hülyítés a Fudan-ügyben, de ebből az ellenzék jön ki jobban

7/06/2021 15:38

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

Noha korábban a kormány azt állította, hogy minden áron megvalósítják akaratukat és megépül a kínai Fudan Egyetem budapesti kampusza, a szombati utcai tiltakozást követően Gulyás Gergely azt mondta, hogy lehet népszavazást tartani az ügyben. Kéri László politológus szerint a reakció megkésett és kapkodó, amit az ellenzék kihasználhat.

2021. június 07. Megbeszéljük - részlet 21.06.07. Kéri László
17:00
00:00

A kínai Fudan Budapestre tervezett kampusza ellen szombaton tartott tüntetést követően Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, lehet népszavazást tartani az ügyben, noha a kormány korábbi kijelentései alapján úgy tűnt, tűzön-vízen átviszik akaratukat. E látszólagos pálfordulásról beszélt Kéri László politológus a Klubrádióban. Az elemző azt mondta, hogy nem ez a kormány kommunikációjának első ellentmondása a kínai egyetem ügyében. Az elmúlt 30 nap szerinte arról szólt, hogy a kormány sikertelenül próbálta eltitkolni a beruházás részleteit.

A kormány későn kapcsolt, és ennek megfelelően kapkodva reagál a Fudan-ügy fejleményeire, megy a fideszes hülyítés, kármentés – mondta Kéri. Ezt azzal indokolja, hogy mint minden másban, ebben is Orbán Viktor dönt. Akinek éppen az Európai Bíróság Sargentini-jelentésről szóló döntése "okoz fejfájást". Orbánt jelenleg lefoglalják külpolitikai ambíciói, az, hogy hogyan tudna új jobboldali koalíciót felállítani az EU-ban. Azt is hozzátette, hogy Orbán vesztésre áll Brüsszelben, sokkal inkább, mint bármikor korábban.

A pálfoldulásra visszatérve Kéri azt mondta, hogy most már arról beszélnek a kormány illetékesei, hogy a Fudan ügye még sehol sem tart, noha nem sokkal korábban Palkovics László innovációs és technológiai miniszter ennek ellenkezőjét hangoztatta. "A kormány nem képes uralni a saját maga által keltett válságot" – értékelte a helyzetet a politológus.

 
Kéri László
Youtube
 

Kéri pontokba szedve felvázolta az ügy tágabb környezetét is:

- Kína és Amerika vetélkedésének része az a terjeszkedés, amelynek révén Európa fokozatosan szorul ki a gazdasági versenyből. Kéri megjegyezte, hogy Magyarország a kínai nagyvárosok között a 12. helyen lenne. Ennek megfelelően hazánk vezetése messze túldimenzionálja saját jelentőségét.
- Mindenkit megelőzve vásárolt be a magyar kormány lélegeztetőgépeket, nagyon drágán.
- Ugyancsak mindenkit megelőzve, és ugyancsak nagyon drágán vett a kormány kínai Sinopharm-vakcinát, amelyet azóta is promotál.
- A magyar kormány menetrendszerűen megvétózza az EU Kína tevékenységét elítélő egységes állásfoglalásait. Legutóbb harmadik alkalommal tett így.

Ezek alapján az indokolatlanul nagy költséget jelentő Fudan-beruházás kínai hitelből, kínai kivitelezéssel egy hosszú sor vége.

A szombati tüntetéssel kapcsolatban örömét fejezte ki, hogy a fiatalokat is megmozdulásra sarkallta. Hangsúlyozta, a tüntetést civilek szervezték, a pártok ennek csak az oldalvizén eveztek. Kéri úgy véli, fontos lenne, hogy a pártok tanuljanak az esetből, és hallják meg a civilek szavát. A beruházás általános elutasítottsága kapcsán megjegyezte: "ennyire a fideszes szavazók se hülyék", még a kormányhívek jelentős hányada is elutasítja a Fudan budapesti kampuszát.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Kéri Lászlóval
2021.06.07., hétfő 17:11
Riporter: Bolgár György