„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Kéri: Az Orbán patika naponta kiadja a Gyurcsány hashajtót

31/05/2021 15:09

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor születésnapján nincsenek lobogók, mondta Kéri László politológus, de lesznek, tette hozzá. Szerinte a "gyurcsányozás" már csak a keménymagnak szól, és sokakat taszít, ugyanakkor Gyurcsánynak és az ellenzéknek sem kellene minden hazugságra reagálnia.

Kéri László szerint a Fidesz a mostani Gyurcsány-filmmel ugyanazt a mozaikkockát rajzolja és nagyítja fel, amit évek óta, mert csak a saját tábora egyben tartása a fontos számára. A Reggeli gyorsban Kéri arról beszélt, hogy a kormánypárt "lázasan teszteli, hogy azt a két és félmillió embert, akik rájuk szavaznak, mivel lehet mindig izgalomban tartani, összetartani". 

2021. május 31. Reggeli gyors/Reggeli személy (2021. május 31., hétfő 09:00): Kiss Csaba és Kéri László
51:40
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre

Korábban ez az összetartó téma a migránspolitika volt, aztán Karácsony Gergely, "de újra meg újra kilyukadnak Gyurcsánynál". Most most van egy olyan funkciója is a gyurcsányozásnak, hogy az egész ellenzéki összefogást úgy tüntesse fel vele, "hogy az nem más, mint a Gyurcsány, az meg a szemkilövés meg a 21. század magyar tragédiája: ezzel a gyermeteg mesével próbálják egyben tartani a szavazókat." És Kéri szerint jól gondolják, mert 15 év távlatából feledékenyebb a magyarok többsége.

Például már 2007-ben is azt mutatták a kutatások, hogy a lakosság kettévált. Az egyik fele a baloldali értelmezést hitte el, azaz hogy az egész 2006-os októberi esemény csak Orbánék puccskísérlete volt, a másik fele pedig azt hitte, hogy a Gyurcsány-féle rendőri diktatúra a békés tüntetőket feláldozta 56 ünnepén, mondta a politológus.

Szerinte az ország simán elhitte a két mesét, de ma már csak a keménymagok hisznek ezekben az értelmezésekben, ezért szerinte az a "játék", amit a Fidesz csinál, önveszélyes, mert nemcsak a sajátjaikat fogja mozgósítani, hanem a szétesett baloldali tábort is, ami mindig felkapja a fejét: micsoda, ezek már megint puccsot akarnak? Tehát a másik tábor mobilizációját elő fogják segíteni a gyurcsányozással.

Kéri azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy aki ilyen szinten van kormányon, és ilyen erővel tartja kézben a médiát és a "közemlékezet eszköztárát", annak komoly esélye van rá, hogy még egy-két primitív hazugságot is piedesztálra fog emelni. A Gyurcsány-film "nyilvánvaló politikai funkciója összekapcsolni a kampány alap üzenetével. Bár Kéri szerint ez a taktika már 2018-19-ben sem működött, amikor "bohóc garnitúrává akarták összeterelni az ellenzéket" azzal, hogy az mind Gyurcsány produktuma.

"Ez a mese a Fidesz szűkebb táborában maximálisan működőképes. Ahol a népmesei világképre, a jó és a rossz küzdelmére amúgy is nagy fogékonyság van. Mint a gyógyszer, az Orbán-féle patika naponta felírja ennek az egymillió embernek a Gyurcsány hashajtót. Meg is kapják".

Ugyanakkor ő nem lát akkora kapacitást, mint amennyit belelát a Fidesz. Mert Kéri szerint az emberek mégsem olyan hülyék, mint amennyire annak nézik őket. "A kormányváltást igénylők száma sokkal nagyobb mint az előző három választáson volt".

Aki Gyurcsányra akar leegyszerűsíteni mindent, lebecsüli azt a részét Magyarországnak, amelyik nem Fidesz-imádó. "És ezek vannak többen" – mondta. Az ellenzék hosszú hónapok óta nagyjából akkor tábort tud felmutatni, mint a kormánypárt, és van még félmillió bizonytalan, akit nem lehet ezzel a mesével megetetni, mondta.

Ugyanakkor azzal sem ért egyet, hogy az ellenzék reagál a kormány szerinte hazugságaira. "Nem tudom, hogy egyáltalán képes-e valaki visszafogni Gyurcsányt, de mindig rosszul teszi, amikor Orbánnal kötözködik, és nem tudja végigjátszani a meccset a svájci bankszámlától kezdve. Ezek kontraproduktívak voltak."

"Hú, csávókám, ez most nagyon alul van" - "Akkor ne hajolj le oda! Bízni kellene az embereknek abban a részében, aki nincs annyira meghülyítve. Nem emelem fel az ellenfelemet, odáig, hogy arra méltassam hogy egyáltalán azt mondjam, hogy hazudsz. Bízni kell abban, hogy ők is felnőttek" – mondta Kéri.

Szerinte az oltásellenes vádakra sem szabadna reagálnia az ellenzéknek. Az közvetetten jó, hogy megmutatták, hogy őket is beoltják, "de van egy szint, amit nem szabad felvállalni, mert lerántanak téged is oda. Ha végig így megy majd a propaganda, nem kell megnézni, nem kell leleplezni, hogy mennyire buta, mondjad a magad üzenetét, és ha megkérdezik, hogy mit szól ahhoz, mit mondott az Orbán, akkor azt kell válaszolni, hogy kormányra kerülésünk után az első dolgunk az egészségügy rendbetétele lesz".

Kéri Karácsony helyében sem kezdett volna vitatkozni az angoltudásról, "ilyen részletekben semmiképpen nem mennék bele, annyit kellett volna mondani, hogy ha miniszterelnök leszek, angolul is fogok köszöntőbeszédet mondani. Ha már elviselhetetlen a szintje a támadásoknak, inkább az irónia a fegyver, leállni a hazugságon vitatkozni, nem érdemes".

Kéri szerint a kampányban a migránsozást nem fogják előráncigálni, bár látja, hogy "Bakondit megfuttatják a tévécsatornákon, és mindig talál öt-hat embert, tehát a migránsos vasat is ott tartják, hátha mégis jönnek, amivel meg lehet tömni az esti híradókat".

Mellékesen Kéri megjegyezte, hogy ma (május 31.) Orbán Viktor születésnapja van, és sehol egy nemzeti zászló. "De valami biztos lesz".

A régi vasak mellett a kampányban szerinte a kizárólagos adu az oltás lesz, amihez már odarendelték, hogy az ellenzék oltásellenes. Kéri úgy látja, hogy Orbán nap mint nap azt érzékelteti az országgal, hogy mindenki neki köszönheti, ő oldotta meg: sokan el fogják hinni. Ugyanakkor meghalt 30 ezer ember ember, sokan voltak betegek, és szerinte ennek a jelentőségét sem szabad lebecsülni: néhány százezer ember felkapja a fejét, amikor Orbán sikerekről beszél. Továbbá az egészségügyben és oktatásban lévő 200-300 ezres tábor is látta, hogyan lettek kizsigerelve, sanyargatva.

Ebbe a témába Orbán ugyanakkor már annyira belemászott, hogy már nem fog tudni váltani. "Ez lesz az aduász". Ennek a veszélye az, hogy még hosszú az idő a választásokig, és új kihívások is jöhetnek. "Ha erre fűzöd fel a magad sikerességét, akkor azt kockáztatod, hogy nem tudod, mit hoz a jövő. Ebbe bele is lehet bukni, most úgy néz ki, hogy nyerő lap".

A Medián kétszer is azt mutatta ki, hogy a Fidesz vezet február óta, de Kéri szerint minden ilyen mérés "relatív érvényességű", hiszen a legvégén "belépő bizonytalan tömegről" nem lehet tudni, hogy hogyan fog dönteni: őket nagyon nehéz bemérni. "Nem tudni, mi fogja őket vonzani és taszítani, az egységnek lesz vonzereje, vagy az ezekből elég volt taszító ereje a nagyobb. Azt sem lehet megmondani, hogy mi lesz a járvány végén, amikor kiderül, hogy százezres számban nem kaptak az emberek kezelést: lesz egy problématömeg, ami merőben új kormányzati kihívás, mint amit eddig a kormány tett. Aminek Kásler a leggyengébb pontja, mondta Kéri László.