„Klubrádió

Fürjes a Fideszről: Nem lehetünk gőgösek, fennhéjázók és kivagyiak

7/06/2021 13:44

| Szerző: Klubrádió

„Nemcsak, hogy nem lehetünk gőgösek, fennhéjázók és kivagyiak, de nem is tűnhetünk annak” – mondta Fürjes Balázs a 24.hu-nak adott hosszú interjújában arra, mit tanult a Fidesz a 2019-es önkormányzati választáson elszenvedett vereségből. A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár fogadott is a portál újságíróival, hogy nem lesz főpolgármester-jelölt, mint mondta, esze ágában sincs annak lenni. Arról is beszélt: annál nagyobb vitákat nehezen tud elképzelni, mint amekkorák a Fideszen belül vannak. 

Hosszú interjút készített Fürjes Balázzsal a 24.hu. A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár úgy fogalmazott: Karácsony Gergely „folyamatosan húzódozott, hárított” a miniszterelnök-jelöltséggel kapcsolatban, míg végül bejelentette. Szerinte ebből ugyan még nem következik, hogy az előválasztás is cirkusz lenne, de valóban sokan mondják, hogy előre lejátszott dolog az is. Most is is merne arra tenni, hogy akármilyen a casting, a végén Karácsony lesz az összellenzéki jelölt. És szerinte szoros küzdelemben veszít majd.

Fürjes Balázs kijelentette: „esze ágában sincs főpolgármesternek lenni”. Azt mondta: Budapest építése a kezdetektől fogva egyszerre feladata a városvezetésnek és a nemzeti kormánynak. Ha körbenézünk a fővárosban, azt látjuk, hogy a legjelentősebb dolgokat mindig a nemzeti kormányok valósították meg, ezért elégedett a jelenlegi feladatával. A 24.hu újságíróival fogadtak is arra egy üveg pezsgőben, hogy Fürjes sosem lesz főpolgármester-jelölt.

Átadták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusát
 
Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem új campusának átadóünnepsége után 2019. szeptember 6-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az államtitkár arról is beszélt, hogy elindul egyéni jelöltként Budán, a XII. és a II. kerület egy-egy részéből álló 3-as választókerületben. Mint mondta, Pokorni Zoltántól javasolta, hogy ő legyek ott a Fidesz-KDNP jelöltje. Szerinte pusztán a matematika alapján nem ő az esélyes: 2018-ban „az egyik legjobb budapesti fideszes jelölt, Gulyás Gergely” indult a körzetben, és 43 százalékkal nyert, de a most összefogó ellenzéki pártok jelöltjei együtt 55 százalékot szereztek. Ami a matematikában összeadás, az persze a politikában kivonás is lehet. Mégis, innen szép győzni – tette hozzá.

Arra, hogy a választók 2019-ben leváltották Tarlós Istvánt, úgy reagált: a politikában a jó kormányzás önmagában nem elég a választási győzelemhez. Szerinte az ellenzék jobban tematizálta azt a választást, azt üzente, hogy a régóta hatalmon lévő Fidesz-kormánynak lehet sárga lapot adni. Ezzel együtt kitart amellett, hogy Tarlós volt a legjobb főpolgármester a rendszerváltás után. 

Szerinte a Fidesznek nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a párbeszédre, a kritikus beszélgetésekben való részvételre. Érdemes mindenben kitartóan ragaszkodni a polgári Magyarország eszméjéhez, munkakultúrájához, értékrendjéhez. „Nemcsak, hogy nem lehetünk gőgösek, fennhéjázók és kivagyiak, de nem is tűnhetünk annak. És Budapesten sem lehet teljesen átadni a közösségi médiát a versenytársnak” – fogalmazott.

„Soha, egyetlen főpolgármesterre, így Karácsony Gergelyre sem fogom mondani, hogy alkalmatlan” – hangsúlyozta, hozzátéve: az alkalmasságot a választók mondják ki. Ezzel együtt sok ügyben bírálta Karácsonyt, és mint mondta, ma már nehezebb megtalálnia, hogy miben ért egyet vele. Fürjes szerint Budapest mindig csak eszköz volt Karácsony Gergely számára a kormány befeketítéséhez. Az ellenzék politikai érdeke, hogy Budapestre mutogatva bizonygassa: a kormány képtelen az együttműködésre, elnyomja őket.

Arra a kérdésre, hogy Karácsony tanult-e Orbán Viktortól, úgy válaszolt: „A jobbtól nem szégyen tanulni, a legjobbtól pláne nem. Orbán Viktor a legjobb magyar politikus, így miniszterelnöknek is a legalkalmasabb. Akinek ilyen ambíciói vannak, nyilván igyekszik tőle tanulni.”

 
Budapest Diákváros Fotó: Facebook
 

Szerinte nem az történt, hogy elvették volna tőle a Diákváros ügyét: „A kormányban gyakran történik meg, hogy feladatok jönnek, mennek. Ez nem kipöckölés, hanem a működés része.” Hozzátette: a kormány döntése világos: nem Diákváros vagy Fudan, hanem Diákváros és – esetleg – Fudan.

Közölte: nincs napirenden az olimpia, mivel 2024-ben Párizsban, 2028-ban Los Angelesben, 2032 Brisbane-ben lesz rendezik. Jó esély van arra, hogy a budapesti olimpia gondolata az államtitkár aktív éveiben már nem vetődik majd fel. „Mi nem forgatunk ilyen tervet a fejünkben” – mondta. Fürjes Balázs hozzátette: könnyen lehet, hogy népszavazás nélkül nem szabad belevágni az olimpiai pályázatba.

Hangsúlyozta azt is: annál nagyobb vitákat nehezen tud elképzelni, mint amekkorák a Fideszen belül vannak. A vasárnapi boltzár bevezetése és visszavonása előtt is óriási vita volt, miként az olimpiai pályázat visszavonása előtt is – jegyezte meg. A Fidesz Magyarország legerősebb és legelevenebb politikai közössége, és ebben nagy szerepe van a párton belüli valódi, érdemi vitáknak. Testületi üléseken, kormányzati fórumokon, a kormányülésen éppen úgy, mint a Fidesz legkülönfélébb szintjein vagy baráti beszélgetésekben. De, mint mondta, ők csapatjátékosok, és „ha a csapat vagy a csapattárs teljesítményéről mondandónk van, azt az öltözőben beszéljük meg”.

(Címlapi kép: MTI)