„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Európa legerőszakosabb, legönzőbb kormánya meghátrált

7/06/2021 12:16

| Szerző: Klubrádió

Karácsony Gergely főpolgármester, az ellenzék egyik miniszterelnök-jelöltje szerint a hétvégi tüntetés után "a közösség ereje meghátrálásra kényszeríti még Európa legerőszakosabb, legcinikusabb, legönzőbb kormányát is. Az első győzelem tehát megvan, írta hétfőn a Facebookon.

Vasárnap Gulyás Gergely miniszter azt mondta, nem fogják megépíteni az egyetemet, ha Budapest lakossága nem támogatja azt. Erre reagálva Karácsony azt írta, "nem a kormány kegyén múlik a népszavazás". Éppen ezért "tök mindegy tehát, hogy a kormány támogat-e egy népszavazást Fudan-ügyben, vagy sem. Népszavazás lesz. És nem akkor, amikor a kormány kegyeskedik megengedni, hanem amikor mi úgy akarjuk".

 
Fudan, tüntetés
 

 

Arra is reagált, hogy Gulyás szerint akkor kell majd népszavazást tartani, „ha a beruházás feltételei ismertek”. Karácsony szerint ez sunnyogás, "hiszen a Fudan-beruházás feltételei akkor lesznek ismertek, ha a kormány végre hajlandó nyilvánosságra hozni azokat". Ezért is kezdeményezte "hetekkel ezelőtt", hogy a kormány"tegyen ki mindent az asztalra, a kínai hitelfelvételről szóló tárgyalások részleteivel kezdjék".

A főpolgármester kijelentette, hogy a Diákvárost kell megépíteni, nem mást, ebben az ügyben "indulhat is a népszavazás, el is kezdem erről az egyeztetéseket már a héten".

Ugyanakkor a miniszterelnökjelölt-jelölt a Diákváros és a Fudan ügye sem csak budapesti helyi ügy, "hiszen a kínai kommunista egyetemre a kormány több mint 500 milliárd forint adósságot akar a nyakunkba sózni, ez minden egyes magyarnak a zsebébe vág, hiszen ezt az adósságot a gyerekeinknek, sőt az unokáinknak is fizetniük kell".

Felhívta arra is a figyelmet, hogy "a Diákváros ráadásul elsősorban a vidéki magyar fiataloknak jelent majd megfizethető lakhatást, szóval szombaton a budapesti tüntetés a vidéki fiatalok esélyeiről, boldogulásáról szólt elsősorban".

Úgy látja, hogy a népszavazás ezért akár "országos is lehet", ami a kínai adósságfelvételről és a vidéki fiatalok esélyeiről is szól majd.

"Mi a kínai adósság ellen és a vidéki fiatalok lakhatása mellett állunk ki".

Reagált a kínai követség sajtószóvivőjének szavaira, ami szerint "a belügyeikbe való beavatkozásnak veszi, ha olyan szavakat használok, mint demokrácia, jogállam, emberi jogok. De mivel én ezekben hiszek, ezeket fogom használni ezután is" - mondta.

Szerinte az elfogadhatatlan, hogy "a magyar kormány Magyarország érdekei helyett szintén a kínai politikai-gazdasági befolyásszerzést szolgálja ki. Ezért mondtam: mi nem a kínai emberek ellen tüntettünk, hanem Magyarország szuverenitásának sunyi kiárusítása ellen".

Az ellenzék vezetői levelet fognak írni a kínai vezetésnek, és hivatalosan kezdeményezik, hogy a kormány hozzon nyilvánosságra minden tárgyalási anyagot, "ami eddig a kínai adósság és a kínai kommunista egyetem ügyében keletkezett".

Magyarország akkor nyer, ha olyan kormánya lesz, amely nem árusítja ki az ország szuverenitását, írta Karácsony, majd hozzátette folyt. köv.