„Klubrádió
A lényeg

Fudan-konzultáció eredmény: 96 százalék nem akar Budapestre Fudan Egyetemet

14/06/2021 12:33

| Szerző: Klubrádió

A fővárosiak 99 százaléka nem szeretné, hogy a magyar állam pénzéből épüljön meg a kínai Fudan egyetem budapesti központja. Ez derült ki az aHang konzultációjából, amit június 4. és 13. között lehetett kitölteni online vagy több fővárosi csomópontnál.

„Az a helyzet állt elő, hogy bár ez egy nagyon egyértelmű véleménynyilvánítás (...), a kormány nem vette le azt a két törvényjavaslatot a Parlament napirendjéről, amely a Fudanhoz tartozó alapítvány létrehozásáról és a vagyonátadásokról szól, ezzel bebetonozva a Fudant a választásokig” – fogalmazott Baranyi.

„Budapesten nincsen semmilyen érdemi támogatottsága annak a beruházásnak, amit a Fidesz akar rákényszeríteni Budapestre, a IX. kerületre, és az országra” – fogalmazott Karácsony Gergely. Azt ígérte, a veszélyhelyzet után országos népszavazási kérelmet nyújtanak be – írja a Telex.

A konzultáció eredménye:
– Egyetért-e azzal, hogy a Diákváros ne az eredeti tervek szerint és helyszínen épüljön meg? – 94,38% nem
– Egyetért-e a kínai Fudan egyetem budapesti központjának létrehozásával? – 96,92% nem
– Egyetért-e azzal, hogy a magyar állam hitelt vegyen fel vagy költségvetési forrást biztosítson a kínai Fudan egyetem budapesti központjának megépítésére? – 99,18% nem
– Egyetért-e azzal, hogy Magyarországon olyan egyetem működjön közpénzből, amely nem nyújt ingyen képzést magyar diákoknak? – 98,74% nem