„Köszönjük
Reggeli gyors

Fudan: szuverenitásunkat alattomosan kiárulja a kormány

14/06/2021 06:36

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A lapszemlében Fudanról és Orbán régi-új kampánytémájáról, a migráns tömegekről volt szó.

2021. június 14. Reggeli gyors-részlet / Külföldi lapszemle, Csernyánszky Judit - 2021.06.14.
05:02
00:00

Bármilyen bevándorlóról legyen szó, két évre mindenkit kitiltana Orbán, alapvetően a Covid-járványra való hivatkozással – írta a Der Spiegel a kormányfő Kossuth rádiós üzenetéről, amelyben Orbán úgy fogalmazott, hogy „migránshadak dörömbölnek Európa minden útvonalán”. Ám konkrétumot, hogy milyen törvénnyel és hogyan tiltaná ki őket, nem tudtunk meg. Viszont azt igen, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete ellenére is folytatja a kormány a diszkriminációjukat illetve kirekesztésüket.

Szuverenitásunk alattomos kiárusítása címmel elemzi az angol nyelvű Szabad Európa/Szabadság Rádió a shanghaji Fudan Egyetem építésének jelenlegi állását, és sorra veszi ennek mozzanatait. Kezdve azzal, hogy ugyan április 27-én aláírta a kormány a szerződést a kínai féllel, ám Gulyás Gergely, sőt még Orbán Viktor is mintha meghátrált volna a tüntetések és a folytonos tiltakozások következtében.

Hisz a kormány úgy fogalmaz újabban, hogy még nem született meg a döntés az építkezésről, és amúgy is ki kellene erről is kérni az emberek véleményét. A CEU elemzője, Tóka Gábor pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy külföldi ügyek nem feltétlenül kerülnek egy-egy választási kampány homlokterébe, de a kínai hitelből, kínai munkásokkal építendő egyetem ügyét most a lakosság másképp ítéli meg.

A cikk kiemeli, hogy az emberek szemében a kínai beruházás a transzparencia hiányának eklatáns példája, és a korrupciónak ágyaz meg. A Direkt36-ot is idézik, miszerint a kínai külügyminiszter már 2019 kijelentette, hogy Peking számára egy magyar egyetem különösen fontos kérdés. Idetartozik a Budapest-Belgrád-vasútvonal kérdése is, amire 20 éves futamidejú, csaknem 2 milliárd dolláros hitelt vettünk fel, de a lényeg: ez az üzlet sem átlátható, a szerződéseket titkosították.

A nemzetközi sajtóválogatásban arról is szó volt, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy interjúban mutatta meg az általa elképzelt világot, amiben a Monarchia véget vet a keleti nácizmusnak, és elzárja a nyugatot a kommunizmustól. Mit jelent Semjén szerint megvédeni a családokat? Szintén a külföldi lapszemle témája volt, hogy Ausztria tiltakozik a Fertő tavi beruházás ellen, Ausztria Unesco képviselője szerint a kulturális világörökségek számító térséget egységesen, határoktól függetlenül kell kezelni és megvédeni a beépítkezésektől.