„1%
Reggeli gyors

Baranyi: Ez egy elég erős jelzés

15/06/2021 11:09

| Szerző: Klubrádió

A kormány népszerűsége csökken, ezért nem fog olyan jelentősen elköteleződni a Fudan-ügyben, de az autópálya-koncesszióknál is feltűnt a kínai szál.

Kedden szavaz a parlament a kínai Fudan Egyetem magyarországi kampuszának egy jelentős lépéséről. Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a reggli gyorsban elmondta, ez a törvény "jó sok mindent eldönt.

2021. június 15. Reggeli Gyors/részlet Baranyi Krisztina (2021.06.15. kedd)
09:04
00:00

Baranyi szerint visszafordíthatatlan folyamatokat indít el a törvény, amiről ma szavaz a parlament. Ilyen például az alapítvány létrehozása, "ahova bekerülnek az állami tulajdonú vagyonelemek, földterületek, amik majd az alapítvány vagyonát fogják képezni, illetve lehatárolják a telkeket is"

Fudant elkezdik megvalósítani. 

Baranyi szerint - kisebb károkkal - akkor lesz visszafordítható a folyamat, ha most nem születik nemzetközi szerződés az ügyben, vagy ha nem kötnek hitelszerződést Fudanra, de szerinte nem szabad várni a kormányváltásig a kérdéssel, mert "addig is rengeteg pénzt fognak elkölteni a terv előkészítésére".

Ezért készülnek arra, hogy amint a veszélyhelyzetnek vége lesz, azonnal tudjanak helyi népszavazást kiírni a kérdésben. Szerinte a veszélyhelyzetet nem fogja fenntartani a kormány, mert "alig van már haláleset, hála istennek, és eljön egy pont, amikor már nem lehet azt mondani, hogy a világjárvány miatt veszélyhelyzetet tartunk fent". Szerinte ez a pont már nagyon közel van, és a nyár közepén meg kell szüntetni, mert bízik abban, hogy a "valósággal összeegyeztethető lépései is vannak ennek a kormánynak".

Azt méri a Fidesz, hogy a támogatottságuk jelentősen lecsökkent, nemcsak Budapesten, hanem országosan is így van, ezért "ilyen radikális döntéseket már nem fog meghozni". A radikális döntések közé sorolta az autópálya-koncesszióról megjelent híreket, ami - "a nyakát ráteszi" - szintén a kínaiaknak kedvez. "De talán nem hoz olyan döntést, ami 40 évre odaadja az úthálózat üzemeltetését bárkinek".

"Nem szabad elengedni ezeket a témákat, még akkor sem, ha pillanatnyilag kilátástalannak tűnik a harc" - mondta a ferencvárosi polgármester.

Hogy csak 30 ezren nyilvánítottak véleményt a Fudan-ügyben, arra azt mondta, hogy a konzultációt gyorsan kellett megszervezni, és nem is volt akkora hírverés körülötte, továbbá az eredeti tervekhez képest kevesebb helyen is lehetett szavazni az utcán, mert a DK visszalépett a támogatástól. Nem tudja, ez miért történt, mindenesetre nem értékelte az eredményt rossznak, hiszen a válaszadók 100%-ig elvetették a kínai beruházást. "Ez egy elég erős jelzés".