„Klubrádió
Esti gyors

Márki-Zay: Úgy néz ki, mintha Orbán kínai gyarmatot akarna csinálni Magyarországból

22/06/2021 22:14

| Szerző: Klubrádió/szg

Orbán Viktor úgy szokta kifejezni magát, hogy „nem leszünk gyarmat”, de amit most tesz, az úgy néz ki, mintha kínai gyarmatot akarna csinálni Magyarországból – mondta Márki-Zay Péter. Szerinte a kínaiak azért érdeklődnek fokozottan Magyarország iránt, mert itt van egy olyan „megvásárolható politikai elit”, amelynek „a nemzeti érdekek az égvilágon semmit nem jelentenek, csak azt nézik, hogy tudnák a saját zsebüket még jobban megtömni”.

2021. június 22. Esti gyors / részlet, Márki-Zay Péter (21.06.22.)
07:17
00:00

Arról kérdeztük Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely polgármesterét, a Mindenki Magyarországa Mozgalom vezetőjét, hogy az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei közösen írtak levelet Hszi Csin-pingnek, a Kínai Népköztársaság elnökének. Ebben közölték: nem kérnek a magyar adófizetőknek több száz milliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan egyetem beruházása mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal beruházásának haladéktalan leállítását vállalják.

Márki-Zay Péter az Esti gyorsban azt mondta: úgy érzik, hogy az egész rendkívül gyanús, és nem egyedülálló, sajnos Montenegróban és más országokban is lehet látni, hogy milyen szomorú következményei vannak a korrupt politikusok által felelőtlenül vállalt hosszútávú elköteleződéseknek, és Kína hogy szerzi meg egyes nemzetek vagyonát ezeken a nemzeteknek előnytelen szerződéseken keresztül.

Hangsúlyozta: az ellenzék problémája nem magával az egyetemmel kapcsolatos, hanem azzal a szerepvállalással, amellyel a kormány 500 milliárd forint értékben eladósítja Magyarországot Kínának. Azt tapasztalják, – és ezt Mike Pompeo volt amerikai külügyminiszter tavaly, szerinte Orbán Viktorra is gondolva kifejtette –, hogy ha korrupt politikusok „a saját nemzetüket elárulva” kínai érdekből építenek kínai projekteket, általában jóval a piaci ár fölött, hosszú távra eladósítva a saját hazájukat, akkor ez jó a korrupt politikusoknak, akik ebből személyes haszonra tudnak szert tenni, és jó Kínának, mert a költségeket az adott ország adófizetői állják. Tehát Kínának nem is kérdés, hogy miért éri meg, számukra viszont érthetetlen, hogy Magyarországnak miért lenne jó mindez.

A Fudan-ügy nagyon hasonló a Belgrád-Budapest gyorsvasúthoz, amely szintén kizárólag kínai érdekeket szolgál. Hiszen a magyar adófizetőknek még annál is nagyobb, 700 milliárdos kiadást jelent azért, hogy a kínai áruk „Sanghajból Münchenbe ne 30 nap, hanem 29 nap és 20 óra alatt jussanak el” – vélekedett, hozzátéve: ez is felelőtlenség és „a nemzeti érdekek elárulása”.

Ebben a levélben a kormányfőjelöltek azt a közös álláspontjukat fejtették ki, hogy nem a saját szempontjából rendkívül előnyös üzleteket kötő Kínát hibáztatják, hanem a saját nemzeti érdekeiket szeretnék képviselni. Ezért az együttműködésnek olyan területekre kell kiterjednie, amelyek mindkét fél érdekeit szolgálják, és ilyen szempontból nem egyoldalúak – hangsúlyozta. Nyilván nem akarják egy szintre helyezni a két országot, hiszen mindenki tudja, hogy a világ egyik legnagyobb hatalmáról van szó – tette hozzá.

Orbán Viktor úgy szokta kifejezni magát, hogy „nem leszünk gyarmat”, de amit most tesz, az úgy néz ki, mintha kínai gyarmatot akarna csinálni Magyarországból – mondta Márki-Zay Péter. Amiért a kínaiak érdeklődése fokozott Magyarország irányába, az az, hogy itt van egy olyan „megvásárolható politikai elit”, amelynek „a nemzeti érdekek az égvilágon semmit nem jelentenek, csak azt nézik, hogy tudnák a saját zsebüket még jobban megtömni”.

Arra is kitért: Kína számára Magyarország azért is különlegesen fontos hídfőállás lehet, mert az Európai Unión és a NATO-n belül nincs még egy olyan „európai és észak-atlanti érdekeket eláruló ország”, ahol ők akár közös hadgyakorlatokról tárgyalhatnak, vagy a nemzeti érdekekkel ellentétes projekteket meg tudnak valósítani. „Mi azért mégis legyünk magyarok elsősorban, és kínai gyarmat lehetőleg ne” – mondta Márki-Zay Péter.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép: MTI/Balogh Zoltán

Esti gyors
2021. június 22., kedd 18:25
Műsorvezető: Hardy Mihály