„Vásároljon
Reggeli gyors

"A kormány már kihátrálna, de lehet, hogy vannak titkos megállapodások a Fudannal kapcsolatban"

8/06/2021 11:20

| Szerző: Klubrádió/L.Cs.

A Fudan Egyetem budapesti kampusz jelentette beruházás része Kína terjeszkedésének. Győrffy Dóra egyetemi tanár szerint a beruházás ellen tartott szombati tüntetés után megpróbálhat kihátrálni a kormány a projektből, de nem zárható ki, hogy a két ország által aláírt stratégiai megállapodás keretében már születtek olyan titkos alkuk, amelyek ezt ellehetetlenítik.

2021. június 08. Reggeli gyors - részlet 21.06.08. Győrffy Dóra
12:29
00:00

A kínai gazdaság növekedése 2007 után trendszerűen lelassult – a korábbi évtizedek kétszámjegyű növekedési üteme 6 százalék alá süllyedt – írta tanulmányában Győrffy Dóra. Az egyetemi tanár, közgazdász szerint ez is az egyik oka Kína terjeszkedési szándékának. Ezért keresi olyan országokkal a kapcsolatot, amelyek szívesen barátkoznak vele. Az új Selyemút, vagy az Egy Övezet Egy Út program Győrffy nézete szerint erről szól.

Fotó: Klubrádió
 

Eddig olyan területeken tudott csak terjeszkedni, amelyek kiszorultak a nemzetközi piacokról, magyarán nem kaptak máshonnan hitelt. Azt sem lehet tudni, milyen feltételek mellett ad bármely országnak hitelt Kína, mert ezeket szigorúan titkosítja. Győrffy hozzátette, hogy ez nyilvánvalóan nem azért van így, mert a hitel közcélt szolgálna. Magyarország helyzete azért különleges, mert úgy veszi fel a kínai hitelt, hogy lenne lehetősége máshonnan felvenni hitelt. Ezek a hitelek kiváló zsarolási alapot teremtenek olyan esetekben, ha a felvevők a kínai érdekekek nem megfelelően cselekszik. Ilyenkor felmondhatják a szerződést.

A Fudan Egyetem Budapestre tervezett kampuszával kapcsolatban is ez a helyzet, miután 3 hete kitudódott, majd pedig szombaton utcára is vonultak a beruházás ellen tiltakozók, a kormány megpróbálhat kihátrálni. A közgazdász szerint azoban az utóbbi években már születhettek a Kína és Magyarország által aláírt stratégiai megállapodás keretén belül olyan titkos alkuk is, amelyek miatt a kormány ezt csak körülméyesen, veszeteségekkel tehetné csak meg.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Győrffy Dórával
2021.06.08., kedd 8:15
Riporter: Dési János