„Klubrádió
A lényeg

Szél: Ez a Fidesz végső árulása

8/06/2021 11:29

| Szerző: Klubrádió

Magyarország uniós biztosa a kínai hiteleket veszélyesnek látja, meghívták volna a parlamentbe, de a Fidesz ezt nem hagyta.

Szél Bernadett a parlamentben, az Európai ügyek bizottságában a Fudan Egyetemmel kapcsolatos hitelkonstrukciót szerette volna szóba hozni, és a momentumos Cseh Katalinnal együtt Várhelyi Olivér uniós biztos meghívását kezdeményezték. De nem tehették, mert amint a politikus a nyilvánosságnak megírta, "új jogfosztó szabályt léptettek érvénybe miattam az Európai ügyek bizottságában. (...) némán, vita nélkül szavazzák le a kezdeményezéseket".

Szél szerint a vita nélküli leszavazás a Fidesz kommunikációs újítása, mivel a múltkor vita után szavazták le, de "nagy vita volt, rosszul jöttek ki belőle, ezért mára kitalálták, hogy nem kell a beszéd a politikába".

Szél azt írta, hogy "Várhelyi az Európai Parlamentben Montenegro országjelentése kapcsán felvetette, hogy a kínai hitel súlyos kockázatot jelent az ország számára és az Uniónak meg kellene fontolnia, hogy ehhez hasonló esetekben pénzügyi mentőövet biztosítson a bajba került szövetségeseinek". Ehhez képest a Várhelyit "delegáló kormány éppen most adósítja el nyakig Magyarországot". Szerinte "a kínai hitel a Fidesz végső árulása".