„Klubrádió
Esti gyors

G7: 2014-től jött meg az étvágy az Orbán-család cégeinél

4/06/2021 23:32

| Szerző: Klubrádió/szg

Nem mentek rosszul az Orbán Viktor családi köréhez köthető cégek 2014 előtt sem, de onnantól szintet léptek, és néhány tízmilliós helyett adott esetben milliárdos osztalékokat kezdtek hozni – mondta Jandó Zoltán, a G7 újságírója, aki a saját szavai szerint bérből és fizetésből élő miniszterelnök rokonságában megjelenő jövedelmekről írt elemzést.

2021. június 04. Esti gyors / részlet, Jandó Zoltán (21.06.04.)
08:16
00:00

Orbán Viktor egy hete a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott, hogy „nemcsak a vállalkozásokat, hanem bennünket munkavállalókat is, akik bérből és fizetésből élünk, én is közéjük tartozom, szóval bennünket is megviselt ez a járvány.” 

Jandó Zoltán, a G7 újságírója írt arról, hogyan gyarapodott a kormányfő családi köre az elmúlt években. Az Esti gyorsban elmondta: elég jól látszik ezeknek a cégeknek a teljesítményén, főleg az osztalékfizetéseknél (amit a tulajdonos kivesz), hogy éles váltás volt 2014 körül. Addig is ment nekik, néhány tízmilliós összegeket hoztak, de utána nem egy év volt, amikor milliárdos nagyságrendű osztalékjövedelemhez jutottak a családtagok. Orbán Viktor édesapjának és testvéreinek nagyjából tucatnyi cégben van részesedése, de ebből három olyan van, amely jelentős nyereséget ért el, cégeladásból és osztalékból nagyjából 8 milliárd folyt be.

 képünk illusztráció

A kormányfő édesapjánál Dolomit Kft.-t emelte ki, amely messze a legnagyobb. Összevetették az ágazatban, a kőbányászatban ténykedő komoly cégekkel két szempontból: hogy az árbevételből mennyi marad meg nyereségként, és hogy egy alkalmazott mennyi nyereséget termel. A Dolomit „mindenhol kiugróan jól teljesít”, volt olyan év, amikor az árbevétel majdnem 50 százalékára rúgott a nyereség, miközben az ágazati átlag 25-30 százalék körül van. Az egy alkalmazottra jutó nyereség 20-30 millió forint között van, miközben az ágazatban ez 5-15 millió körül szokott lenni.

Alapvetően közvetlen állami megrendelést nem igazán kaptak, ugyanakkor a Direkt36 több cikket írt arról, hogy olyan cégeknek szállítanak be alapanyagokat, amelyek állami építkezéseken dolgoznak, tehát van ilyen kapcsolat. És ez utóbbi cégek, amelyek állami építkezési megrendeléseket nyernek, „erőteljesen Fidesz-kötődésűek” – jelezte Jandó Zoltán.

A miniszterelnök vejére áttérve azt mondta: Tiborczéknak volt családi vállalkozásuk, de a teljesítménye nem volt mérhető ezekhez, egyértelmű szintugrás következett szintén 2014 környékén. Az első az Elios volt, amelyet vélhetően 3 milliárd forintért adott el Tiborcz István, ez volt az a cég, amely közvilágítási tendereken hízott nagyra, amelyek aztán az Európai Unió Csalás Elleni Hivatalának vizsgálatát és elítélő jelentését is kiváltották. Majd az ingatlanügyek felé fordult Tiborcz István a BDPST Zrt.-vel, és az elmúlt két évben 3,5 milliárd forintnyi osztalékot vett ki. Vannak állami eladások, de nem arról van szó, hogy közbeszerzéseken kaszálna.

Ahogy arról a nap folyamán mi is beszámoltunk, az osztalékjövedelmek és a cégeladások az elmúlt nagyjából hét évben  igazolhatóan bő 15 milliárd forintot hoztak Orbán Viktor rokonságának. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Pixabay

Esti gyors
2021.06.04., péntek 18:35
Műsorvezető: Selmeci János