„Klubrádió

Orbán apjának bányacége tarol, de ez sem elég

16/12/2020 11:06

| Szerző: Klubrádió

A Dolomit Kft. rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak, noha árai 60-70 százalékkal magasabbak, mint versenytársaié. Ez azért érdekes, mert az építőanyag-beszállítók, bár hasonló pályázatokon vesznek részt, mint az állami beruházásokon pályázó vállalatok, előbbiek adatai nem nyilvánosak.

Orbán Viktor apjának bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban, többször 60-70-százalékkal magasabb áron árulja termékeit, mint versenytársai - írja piacon végzett kutatások alapján a Direkt36. A cég rendszeres beszállítója nagy állami beruházásoknak is, tehát a piaci átlagnál drágábban kínált termékekért közpénzt is kap, tavalyi bevételének közel 45 százaléka volt profit.

A kutatást a Dolomit Kft. hivatalos árlistájára alapozták. Bár ezt a listát az interneten nem publikálják, de a cég portájánál lévő szórólapállványra több példányt is kiraktak belőle, ezekből vettek egyet, amikor novemberben Gántra utaztak, hogy megpróbálják megkérdezni Orbán Győzőt az állami megrendeléseiről, de ő csak annyit jelezett az újságíróknak, hogy fogy a türelme.

A portál több piaci szereplő árait is megnézte, az összehasonlításhoz a csatornázási munkákhoz felhasznált aknamagasító elemet, más néven aknagyűrűt vették, amely mindegyik cég kínálatában megtalálható különböző méretekben. Pont ilyen aknagyűrűt használtak fel akkor is, amikor Kulcson szennyvízcsatornát építettek Mészáros Lőrinc egyik cégének vezetésével.

Összehasonlításukból kiderül, hogy jelenleg Orbán apjának cége árulja a legdrágábban ezeket az építőanyagokat: a versenytársainál 19–72 százalékkal magasabb áron.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Orbán Győző
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
 

Az aknagyűrűk mellett számos más típusú betonterméket is árul a Dolomit Kft. Ezek között vannak olyanok, amelyek más cégek árlistáján nem szerepelnek, de több olyan terméket is találtak (például különböző méretű aknafenék- és aknaszűkítő elemeket, szintbeállító gyűrűket), amelyek jóval alacsonyabb áron valamely versenytárs kínálatában is megtalálhatók.

Egy-egy állami beruházás fővállalkozóját közbeszerzés keretében választják ki, amelynek az a célja, hogy a legjobb ajánlatot tevő cég (vagy konzorcium) nyerje el a megrendelést. Az építőanyagokat szállító cégek hasonlóképp versenyeznek egymással, azonban ennek a részletei már nem követhetők nyomon nyilvános adatbázisokban.