„Klubrádió

Az Orbán család új szintre lépett a közbeszerzések terén: ifj. Orbán Győző cége elnyert egyet

23/03/2021 12:19

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor egyik öccsének cége nagy értékű közbeszerzést nyert el tavaly év végén: nettó 268 millió forintos megbízást kapott a következő években gázhálózatok távfelügyeletére. Korábban az Orbán család tagjai távol maradtak a közbeszerzésektől, legalábbis nem közvetlenül részesültek állami megrendelésekből. 

Az elmúlt években a Direkt36 cikksorozatban tárta fel, hogy az Orbán család cégei rendszeresen vesznek részt állami projektekben, általában alvállalkozóként vagy az építőanyagok beszállítóiként. Így ezekről a megrendelésekről nem érhetők el információk nyilvános adatbázisokban. Az E.ON pályázatát ezúttal ifj. Orbán Győző cége nyilvános közbeszerzésen, immár fővállalkozóként nyerte el. A Gamma Analcont, amelyben Orbán Viktor öccse résztulajdonos, egy másik céggel közösen pályázott a projektre, és összesen 270 nyomásszabályozó állomás távfelügyeletére kötöttek velük keretszerződést. A Gamma Analcont feladata ezen belül a távfelügyeleti rendszer telepítése, üzembe helyezése és dokumentálása lesz, míg a másik cég szállítja a rendszerhez szükséges hardvert és szoftvert. A két cég ezért 255,9 millió forintot, a rendszer későbbi karbantartásáért pedig további 11,8 millió forintot kap, de a 444.hu kérdésére nem árulták el, hogy ez milyen arányban oszlik majd meg közöttük. 

Nemzeti összetartozás napja - A Tehetség határok nélkül g?
 
ifj. Orbán győző 
MTI Fotó: Kovács Tamás
 


Az E.ON végül a teljes munkára több ajánlattevővel kötött szerződést. A legjobb ajánlattevő kapta a munka 50 százalékát, a második és harmadik legjobb pedig 30, illetve 20 százalékot. A Gamma Analcont által vezetett konzorcium csak a második legjobb árajánlatot adta, így a munka 30 százalékára kapott megbízást – összességében azonban így is 50 millió forinttal több pénzt kap majd, mint az a cég, amely a munka 50 százalékát fogja elvégezni.

Orbán Viktor egyik testvére, ifj. Orbán Győző 2015 januárjában vásárolta be magát a Gamma Analcont Kft.-be, amelynek azóta 26 százalékos tulajdonosa. A cég fő tevékenysége különböző ipari műszerek és eszközök gyártása, kalibrálása, szervizelése, emellett pedig tanácsadással is foglalkozik. Egy 2020 végi jegyzőkönyv szerint a vállalat a jövőben profilbővítést és profilváltást tervez, és erősíteni szándékozik a környezetvédelmi és energiaipari beruházásokban való részvételét.

Az E.ON a Direkt36 kérdésére azt írta, hogy az árajánlatokat egymáshoz képest nem vizsgálták, hanem a több cég részvételével kialakuló legkedvezőbb kombinációt keresték.

Az E.ON pályázatának eredményét öt nappal az után hirdették ki, hogy a miniszterelnök családtagjainak üzletei a kormányinfón is szóba kerültek. A Momentum ugyanis korábban azt javasolta, hogy a kormánytagok hozzátartozóit zárják ki a közbeszerzésekből, de Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nemzetközi szabályokra hivatkozva visszautasította ezt a felvetést.

A cég szerint a Gamma Analcont kiválasztásában az ajánlott ár és a szakmai alkalmasság szempontja játszott szerepet, "a tulajdonosi kör vizsgálata nem tartozik a kiválasztás szempontjai közé”. (444.hu)