„Klubrádió
Reggeli gyors

Varázslatos összegek Orbán Viktor apjának

24/09/2020 14:44

| Szerző: Klubrádió/K.K.

Síkvidéken építeni autópályát 4 milliárd forintért kilométerenként, ez alighanem világrekord. Orbán Viktor édesapja is benne van a buliban.

 

2020. szeptember 24. Reggeli gyors - részlet 20.09.24. Zöldi Blanka
17:02
00:00

Pénz van, kő van, miért ne építsünk? Mondhatták volt Simicska Lajos idejében, aki aztán összerúgta a port Orbán Viktorral. Azóta más építi az M4-es utat Nagyvárad felé, az ország keleti részében. Illetve akadozva építi, vagy éppen álltatja munkát. Egy dolog állandó: a miniszterelnök apjának cégétől vásárolják a követ méregdrágán, amit ráadásul a Dunántúlról kell a keleti végekbe szállítani. Erre az Európai Unió is felfigyelt. Mi több, maga Orbán Viktor is, aki hírek szerint megkérte az apukát, Orbán Győzőt, hogy ne induljon állami pályázatokon. Az idősebb Orbán ezt be is tartja, közvetlenül nem nyújt be pályázatokat, hanem egyszerűen beszállít a nyerteseknek. Jó áron, és egyébként jó minőségű követ.

A Direkt 36 újságírója, Zöldi Blanka mondta el a Reggeli gyorsban, hogy mit sikerült kideríteni erről az útépítésről. 2015 tavaszán leállították a korrupciógyanús ügyek miatt, akkor Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy minden számlát egyesével ellenőrizni fognak, mert "varázslatos" összegekről van szó. Megjegyzendő, hogy ekkor már Simicska Lajos -aki korábban a Fidesz pénzügyeit vitte, a Közgép nevű cégen keresztül érdekelt volt az építkezésben, és kebelbarátja volt Orbán Viktornak-, már nem kapott szerepet.

Hogy Lázár Jánosnak mit sikerült ellenőriznie, mit nem, akart-e látni bármit, vagy nem, nos ez nem fog kiderülni. A Direkt 36 kiperelte a dokumentumokat, sokéves huzavona után hozzá is jutott 6-7 iratdoboznyi papírhoz, csak néhány apróság hiányzik. Például a beszállítói árak nincsenek meg.

Az viszont kideríthető a papírhegyekből és más nyilvános adatokból, hogy Orbán Viktor családjának cégei állami munkákhoz jutottak, ami azt jelenti, hogy közpénzhez. Nem mindig egyenesen, hanem Mészáros Lőrinc vállalatain keresztül. Csak egy példa a nyilvános cégadattárból: Orbán Viktor apjának bányavállalata tavaly 1,8 milliárd forintos nyereséggel zárt, s a nyereséget úgy, ahogy volt ,ki is vették. És ez csak egy év, egy cég. A család pedig nagy, nem beszélve a baráti körről.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd.

Reggeli gyors
2020.09.24. 06:00
Műsorvezető: Para-Kovács Imre