„Klubrádió
Reggeli gyors

"Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – találkozás Orbán Viktor édesapjával

25/11/2020 11:38

| Szerző: Klubrádió/szg

Azért jó volt találkozni Orbán Győzővel – mondta Zöldi Blanka, a Direkt36 újságírója, aki az Orbán apjának állami megbízásairól szóló írásáról, a cikk elkészítésének körülményeiről beszélt a Klubrádióban. Idősebb Orbán Győzőt az oknyomozó portál újságírója arról próbálta kérdezni, hogy mely állami projektekhez szállított építőanyagot a cége, és ebből mennyi közpénz jött be neki. Zöldi Blanka nagyon örült, hogy volt lehetősége kérdezni a miniszterelnök édesapjától, annak ellenére, hogy kevés információt kapott tőle. Szerinte már az is információértékű lehet az olvasóknak, hogy mennyire nem hajlandó erről nyilatkozni senki – tette hozzá.

2020. november 25. Reggeli gyors / részlet, Zöldi Blanka (20.11.25.)
05:07
00:00

Zöldi Blankát, a Direkt36.hu újságíróját arról kérdeztük, hogyan, milyen körülmények között sikerült beszélnie november elején idősebb Orbán Győzővel, Orbán Viktor édesapjával. „Drága, ne próbálkozzon, mert fogy a türelmem” – így reagált a bányacég-tulajdonos, amikor találkozott az újságíróval, amiről az oknyomozó portálon megjelent, alapos cikkben számolt be a szerző.

Zöldi Blanka a Klubrádióban azt mondta: ezt a találkozást három és fél éves nyomozás előzte meg, amelyet kollégájával, Pethő Andrással végeznek az Orbán-család üzleti ügyeiről. Ezúttal elsősorban Orbán Viktor édesapjával foglalkoztak, akinek a cége „rejtett módon” szállít építőanyagot állami beruházásokhoz. Azért fogalmazott így, mert az erre vonatkozó információk nyilvános adatbázisokból nem elérhetők. Amióta foglalkoznak ezzel, minden cikk megjelentése előtt emailt írtak a Dolomit Kft.-nek, amely a miniszterelnök édesapjának többségi tulajdonában áll, telefonon is keresték, de nem reagált.

Ezért is gondolták, hogy megpróbálnak személyesen választ kapni a kérdéseikre, elutaztak Gántra. Meglepődött, amikor az érdeklődésük után egy perccel megjelent idősebb Orbán Győző. Zöldi Blanka azt mondta: jó volt, hogy lehetett kérdezni tőle, mert erre újságíróknak nagyon ritkán van esélyük. Orbán Viktortól is sokszor próbálták megtudni, hogy mi változott, hiszen korábban azt mondta, nem örülne, ha édesapja cége állami projektekhez szállítana építőanyagot, de erre mindig csak ugyanazt a pár sort kapták a miniszterelnök sajtóirodájától – hogy üzleti ügyekkel nem foglalkozik.

Tehát nagyon örült, hogy volt lehetőség kérdezni Orbán Győzőt, annak ellenére, hogy kevés információt kaptak tőle. De maga az is információértékű lehet az olvasóknak, hogy mennyire nem hajlandó erről nyilatkozni senki sem. Arról csak úgy lehet értesülni, hogy mennyi közpénz jut a miniszterelnök családjának érdekeltségébe, ha valaki beül az autójába és követi a kamionokat a bányától, hogy milyen építkezésekhez mennek, vagy amit ő csinált az elmúlt három évben, hogy közérdekű adatpert indít az erről szóló dokumentumokért.

Most éppen azért mentek Gántra, mert részsikert értek el egy perben, és kaptak csaknem százezer oldalnyi dokumentációt hat állami projektről. A legújabb információ az, hogy a miniszterelnök édesapjának cége az M3-as autópálya építéséhez és a Székesfehérvár-Budapest vasútvonal felújításához is szállít építőanyagot a vállalat. 

Erről szerették volna kérdezni Orbán Győzőt, aki először azt mondta, hogy a koronavírus-járvány miatt nem nyilatkozik nekik, aztán utánuk ment a parkolóba, hogy indulatosabban küldje el őket. Akkor azt mondta, hogy goromba ember hírében áll, és nem akar gorombáskodni, különösen egy hölggyel nem, és hogy ne zaklassák, ne zaklassanak egy 80 éves embert. Többször elmondták neki, hogy nem zaklatásból mentek oda, közügyekről szeretnék kérdezni.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Címlapi kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Reggeli gyors
2020. november 25., szerda 07:45
Műsorvezető: 

 

 


És még valami:

A Klubrádió elindult Az Év Honlapja 2020 versenyen, amelynek egyik díja a közönség szavazatától függ. Kérjük, szavazzon ránk! Ezt az alábbi képre kattintva teheti meg.
Ha úgy döntött, támogat minket, akkor a verseny oldalára jutva, a jobbra fent látható kék gombra kell majd kattintania – mellette látszik, hány szavazatnál tartunk.
Ez is egy apró segítség a Klubrádiónak. Köszönjük.

Az év honlapja 2020 szavazás