„Klubrádió
Reggeli gyors

"Forog a Föld, te ott állsz a szakadék szélén..." – zenés sporthírek M. Dénes Tamástól

12/01/2020 10:13

| Szerző: M. Dénes Tamás/Klubrádió

A Tigris zenekar Forog a Föld? című dalát hallják, ami az ausztrál Midnight Oil Beds Are Burning című dalának átdolgozása, mert lassan, de biztosan úgy tűnik, a sport világa is érzékeli, hogy milyen világban élünk. Még ha nem is mindenki, és nem is a sportolók nagy része.

2020. január 10. Reggeli gyors-részlet (2020.01.10. Zenés sporthírek M. Dénes Tamással)
04:45
00:00
Az ausztráliai bozóttüzek kapcsán ugyanis tényleg reagálnak a teniszsztárok. Előbb a szerb Novak Djokovic, 16-szoros Grand Slam győztes, volt világelső, jelenleg világranglista 2. helyezett javasolta azt, hogy halasszák el az év eleji legnagyobb tornát, az Austral Opent Melbourne-ben.

Utána pedig a tenisz fenegyerekének tartott Nick Kyrgios sírta el magát interjú közben:

"Most az én szülővárosomnak Canberrának van a legmérgezőbb levegője az egész világon. Ez nagyon szomorú. Ez nagyon nehéz dolog. Nehéz kimenni a pályára és a teniszre összpontosítani. Hogy őszinte legyek, minden ászomnál erre gondoltam. Tulajdonképpen minden szervámnál erre gondoltam, ahogy álltam az alapvonalon."

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

❤️

NK (@k1ngkyrg1os) által megosztott bejegyzés,

Az ausztráliai bozóttüzekben eddig 25 személy veszítette életét, eltérő adatok vannak arról, hogy mekkora terület érintett: egyes mérések szerint több mint egy magyarországnyi, más mérés szerint  2/3 magyarországnyi terület érintett.

A legújabb világklasszis sportoló, aki magáénak érzi a problémát, a brit Lewis Hamilton. A hatszoros világbajnok Formula1-es pilóta, aki egy videót posztolt a milliók által nézett közösségi oldalaira, amelyen egy tűztől körülvett koalát menekít éppen egy aktivista. „Megszakad a szívem, ha látom, hogy mit tettek a bozóttüzek az emberekkel és az állatokkal. Elhatároztam, hogy félmillió dollárral támogatom a mentésüket. Ha ti még nem tettek ezt meg, ti is támogassátok az ügyet, ha tudjátok” - szól Hamilton felhívása.

Érdekes, hogy a nem éppen zöld sportnak számító Formula1-ből mennyien reagáltak a tűzre. Az ausztrál Daniel Ricciardo már jelezte, árverésre bocsátja a melbourne-i overállját, hogy a befolyt összegből támogassa az ausztrál Vöröskeresztet. Rajtuk kívül Estaban Ocon és Antonio Giovinazzi is foglalkozott közösségi oldalán a katasztrófával; és ugyancsak segítségnyújtásra szólították fel szurkolóikat. A bozóttüzekben egyes becslések szerint közel félmilliárd állat pusztulhatott el.

Azonban az az érdekes, hogy míg számos sportoló reagál az eseményekre, addig a szövetségek részéről nagy a csend. Bár a teniszszövetség bevezette, a 200 dollár/ász adományozás ötletét a most zajló ATP kupán – és ez előrelépésnek mondható –, valójában legfeljebb azzal reagált a súlyos helyzetre, hogy fedett pályákon játszatná a Grand Slam torna meccseit, ezzel óvva a sportolókat a rossz levegőtől. Sem az elhalasztás, sem a torna felfüggesztése nem merült fel a szervezőkben. Pedig arra aztán igazan felkapná a fejét a sportvilág.

De ahogy a Tigris dala is mondja: „Forog a Föld, te ott állsz a szakadék szélén". Vagy a Midnght Oilé: „Hogy tudtunk aludni, amikor már égtek az ágyak?”

Reggeli gyors: zenés sporthírek
2020. január 10. péntek 08:00
Szerkesztő: M. Dénes Tamás