„Klubrádió
Reggeli gyors

Nyolc éves, menekült, hajléktalan és sakkbajnok lett

16/11/2019 21:18

| Szerző: Klubrádió

Tanitoluwa Adewumi a - nyugodtan mondhatjuk - főhőse M. Dénes Tamás zenés sportösszefoglalójának: a mindössze 8 éves nigériai menekült kisfiú családja a terrorizmus miatt vette az irányt Amerika felé, ő pedig hajléktalanként nyerte meg a New York-i korosztályos sakkbajnokságot.


2019. november 15. Reggeli gyors / részlet, M. Dénes Tamás sportösszefoglalója (19.11.15.)
07:19
00:00

Tóth Veronikától hallják a New York, New York című számot, amelynek oka, hogy most egy New York-i történetről szeretnénk Önöknek beszélni. Egy nyolcéves hajléktalan kisfiú meseszerű sportsikeréről, amelyről a heten bejelentették, hogy film készül. A történet főszereplője egy nigériai menekült kisfiú, Tanitoluwa Adewumi, aki megnyerte a New York-i sakkbajnokságot a saját kategóriájában, tehát az óvodásoktól a harmadik osztályosokig tartó csoportban. Hogy ez mekkora teljesítmény egy majd 19 milliós városban, arról az a tény is árulkodik, hogy csak ebben a kategóriában 105-en indultak. És valószínűleg mind a 105-en jobb körülmények között készülhettek, mint történetünk főhőse, a nyolcéves Tanitoluwa. Ő ugyanis hajléktalan volt, csakúgy, mint a szülei. Nigériából menekültek el meg 2017-ben, ahol a Boko Haram terrorszervezet ellehetetlenítette a mindennapi életet. Főleg a keresztény közösségek élnek állandó rettegésben. Emiatt határozta el a Taninak becézett fiú családja, hogy kivándorolnak Amerikába, ahova egy évvel később, 2018-ban érkeztek meg. Egy New York-i hajléktalanotthonban helyezték el őket. Innen próbáltak a szülei munkát keresni, Tani pedig iskolába járni.

Ott az iskolában tanították meg sakkozni és vettek észre, hogy kivételes tehetség. Azonnal be akarták venni a manhattani iskola sakkcsapatába, csak hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez rengeteg költséggel jár, amelyet Tani családja nem tud fedezni. Ekkor egy tanára, az iskola sakkszakkörének vezetője, Russell Makofsky úgy döntött, átvállalja a fiú költségeit, hiszen a rengeteg tornát, meccset, utazást valakinek fedeznie kell. Egy osztálytársától pedig egy sakkórát is kapott ajándékba Tanitoluwa, hiszen a sakkban fontos az időmérés, nem mindegy, hogy ki mennyi idő alatt hoz meg egy döntést, ki milyen sokáig gondolkodik egy lépés előtt.

Akárhogy is van, Tani jó kezekbe került, annyira, hogy az iskola sakkszakkörében hamarosan figyelmes lett rá Shawn Martinez nemzetközi nagymester, aki elkezdett vele foglalkozni. Az eredmény: idén márciusban Tanitoluwa Adewumi megnyerte a New York-i sakkbajnokságot. Hajléktalanként, az óvodásoktól a 12 évesekig terjedő kategóriában. Ekkor az újságírók azt kérdezték tőle, mi az álma, mire Tani így felelt: „a legfiatalabb sakknagymester szeretnék lenni”. A sakknagymesteri címhez minimum meg kell nyernie egy junior-világbajnokságot vagy kontinensbajnokságot, esetleg a felnőtt vb-n a legjobb 16 közé kell kerülnie.

Tanára és támogatója, Russell Makofsky csak annyit mondott, még sosem hallott ilyenről, hogy egy 8 éves hajléktalan gyerek ilyen teljesítményt nyújtson egy nagy versenyen, remélem, lesz hol aludnia ma éjszaka. Ahogy híre ment a történetnek, ez a kérdés megoldódott. Tani sikeréről majd minden amerikai médium beszámolt, de meg sok nem amerikai is. A gofundme weboldalon gyűjtést indítottak, 250 ezer dollár gyűlt össze neki es családjának. Már nem hajléktalan. Sőt, a Paramount Pictures a dél-afrikai Trevor Noah rendezésével megvette a történetének értékesítési jogait. Úgyhogy most hamarosan film készül Taniról, na meg három könyv is.

És ő is tudja, a célja, hogy nagymester legyen, akar két éven belül sikerülhet. Így két evvel hamarabb lenne nagymester, mint eddig bárki a világon. Világhírűnek pedig már most is világhírű. A New York-iak büszkék rá, hiszen ő is bevándorló, mint a város sok nagy személyisége. Megtestesíti az amerikai sikertörténetet. Otthonra lelt New Yorkban. És meg csak nyolc éves.

M. Dénes Tamás zenés sporthírei között szó volt még teniszről, női és férfi futballról, utóbbihoz kapcsolódóan a Puskás Aréna avatásáról is – hallgassák meg! (Címlapi kép: Shawn Martinez/Facebook)

Reggeli gyors
2019. november 15., péntek 09:00