„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Felfedezők, feltalálók, úttörők – 3. rész

26/03/2023 07:54

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

Folytattuk sorozatunkat, amelyben felfedezőknek, feltalálóknak emléket állító filmeket vizsgálunk. Az óceáni utazások után most végre elértük a szárazföldet, és olyan alkotásokról beszélgettünk, mint az Ammonita vagy a Marie Curie életét bemutató két játékfilm.

2023. március 25. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. március 25., szombat 13:30)
24:09
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes

Paár Ádám, történész-politológus a sorozat előző részében A szél fiai című koprodukciós kalandfilmet elemezte, beszélgettünk a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán című moziról, valamint az 1975-ös Vivát Benyovszky! című magyar-csehszlovák tévéfilmsorozatra is kitértünk.

Az e heti adás elején még maradtunk a magyaroknál. Olyan történelmi figurákról szóló filmekről beszélgettünk, mint Körösi Csoma Sándor vagy Béres József, hogy aztán olyan különleges nők életét ismerjük meg a mozi segítségével, mint Marie Curie vagy Mary Anning.

Paár Ádám először egy diafilmre hívta fel a hallgatók figyelmét, amely a híres utazó, Körösi Csoma Sándor kalandjait foglalja össze. Elmondta, a tudós nem csupán megismerkedett az akkor még új tájakkal, hanem elkészítette az első tibeti-angol szótárat.

Majd A feltaláló című film is terítékre került, amely Béres József munkásságát mutatja be. A történész szerint az alkotás az aktuális politikától független, de a korszakkal, amelyben Béres dolgozott, kritikus. A történet egy sorozatból lett egy egész estés filmmé szerkesztve, és jobbára arra koncentrál, hogy megmutassa, hogyan felügyelte, és ha úgy érezte szükségesnek, nehezítette meg a kutató munkáját a párt.

A folytatásban áttértünk azokra az alkotásokra, amelyek hősei nők. Időben visszaugrottunk egy kicsit, hogy a Mary Anning életét feldolgozó Ammonita című drámával foglalkozzunk. A Lyme partjainál élő és kutató nő, mindenféle előképzettség nélkül ért el egyedülálló eredményeket a paleontológiában. Paár Ádám szerint a film aránytalanul sok figyelmet szentel Anning nemi orientációjának bemutatására, de hozzátette, mindenképpen fontos volt felhívni rá a figyelmet, mert a sikeres emberek példaképül szolgálhatnak a hasonló szexuális érdeklődésű nézők számára.

A történész átkanyarodva a Marie Curie életéről szóló filmekre kiemelte, hogy ezek az alkotások is az ismeretterjesztésen túl példaértékűek. Kitértünk az 1943-as Madame Curie és a 2019-es Radioaktív című drámákra.

Zárásul A számolás joga című a hatvanas évek elején játszódó filmről beszélgettünk, amely három afroamerikai női tudós NASA-beli munkáján keresztül hívja fel a figyelmet az elfogadásra, és az adott történelmi korszakban természetesnek vett egyenlőtlenségekre.

Sorozatunk folytatásában Paár Ádám történész-politológussal olyan mozgóképes alkotásokról is beszélgetünk majd, mint a Gorillák a ködben, amely Dian Fossey történetét meséli el, vagy a Joy, amely azokra a találmányokra irányítja a figyelmet, amelyek a világ alakulásán talán nem változtattak sokat, de a mindennapjainkat könnyebbé tehetik.

Az adást a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hangosfilm - Szélesvásznú verzió
2023.03.25., szombat 13:30
Szerkesztő/Műsorvezető: Timár Ágnes