„Klubrádió
Hangosfilm - Szélesvásznú verzió

Felfedezők, feltalálók, úttörők – 1. rész

4/03/2023 20:17

| Szerző: Timár Ágnes/Klubrádió

A Hangosfilm – Szélesvásznú verzió szombati adásában indult új sorozatunkban olyan filmeket vizsgáltunk, amelyek emléket állítanak a világ "elsőinek", akik tetteikkel hatással voltak a történelem alakulására.

2023. március 04. Hangosfilm - Szélesvásznú verzió (2023. március 04., szombat 13:30)
25:54
00:00
Műsorvezetők: Timár Ágnes Szerkesztők: Timár Ágnes
Paár Ádám, történész-politológussal elsőként az 1982-es Marco Polo című olasz sorozatról beszélgettünk, illetve magáról a velencei kereskedőről, és persze kalandos utazásairól. Mivel történetét egy cellatársa jegyezte le, és több forrás nem áll rendelkezésre Marco Polóról, nem minden történész veszi készpénzt, hogy valóban eljutott Mongóliába, és ha igen, éppen akkor. Persze egy filmes alkotás úgy izgalmas, ha teret adunk a fantáziának, így aztán ez a sorozat a kornak megfelelő ritmusban, látványos módon tárja elénk az utazó vélt vagy valós történetét.

Az interjúban sorra vettük azokat az alkotásokat is, amelyek Kolumbusz Kristóf életét és az ismert világot kibővítő utazását mutatják be. Az első még 1904-ben készült, de a legtöbb természetesen Amerika felfedezésének 500. évfordulója alkalmából, 1992-ben készült, mondta el Paár Ádám. Ezek közül a legismertebb, és bizonyos értelemben a legsikerültebb az 1492 – A paradicsom meghódítása.

A politológus ugyanakkor hozzátette, hogy összehasonlítva a szintén míves mini-sorozattal, Kolumbusz figuráját itt sokkal pozitívabb, hősibb pózban ábrázolják. A sorozat eleve sötétebb hangvételű, így a felfedező jellemrajza is összetettebb. A kiemelt évben, mondta el Paár Ádám, még készült egy animációs film, valamint a Folytassa sorozat is szánt egy epizódot Kolumbuszra.

Az adás zárásául az Aguirre, Isten haragja című 1972-es, NSZK-perui kalandfilmre is kitértünk, amely a klasszikus El Dorado sztorit dolgozta fel.

A következő héten folytatjuk a beszélgetést a történész-politológussal a felfedezőkről, feltalálókról szóló filmekről. Új sorozatunkban legközelebb szó lesz A szél fiai, valamint a Kapitány és katona című alkotásokról is.

Hangosfilm – Szélesvásznú verzió
2023. március 4. szombat 13:30
Szerkesztő-műsorvezető: Timár Ágnes