„Támogassa
Megbeszéljük...

Dobrev: Összekötött kézzel és lábbal futunk versenyt a túldoppingolt fideszesekkel

18/04/2023 19:17

| Szerző: Klubrádió/Vikár Anna

Riasztó mértékben nő Magyarország elszigeteltsége a nyugati szövetségi rendszerben, a hazugságpropaganda pedig az emberek véleményét is átformálja az EU-ról és a NATO-ról. Ez feladatot ad az ellenzéki szereplőknek, meg kell őrizni az EU-párti többséget – mondta Dobrev Klára a Megbeszéljükben.

2023. április 18. Megbeszéljük - részlet Dobrev Klára 2023.04.18.
32:09
00:00
Dobrev Klára, a DK EP-képviselője és árnyékkormányának miniszterelnöke a Megbeszéljükben Bolgár György és a hallgatók kérdéseire válaszolt.

Magyarország és az euroatlanti szövetségi rendszer: exponenciálisan nő a feszültség

Az elmúlt hetekben az Amerikai Egyesült Államok úgy döntött, szankciós listára teszi az orosz kémbank egy magyar vezetőjét is; a Pentagonból kiszivárgott iratokból az derült ki, a CIA számon tartja, hogy Orbán Viktor három fő ellenfele közé sorolta Amerikát az évértékelőjében; és folyamatos az üzengetés a kormány és David Pressman nagykövet között.

Dobrev hangsúlyozta, nemcsak Amerikával fagyos a viszony: "riasztó mértékben nő Magyarország elszigeteltsége". "Egészen ijesztő, ahogyan szorulunk ki az euroatlanti integrációból", az orosz agresszió óta exponenciálisan növekszik a feszültség. Szerinte a háború eszkalációja óta az Orbán-kormány a szövetségesekkel és az európai uniós tagállamokkal szembeni kötelességét sem teljesíti. Finanszírozza a háborút a rendkívül drága gázvásárlással – mondta Dobrev.

A mai politikai közbeszédben sokszor hangzik el, hogy Orbán biztosan nem akarja kivezetni az Európai Unióból Magyarországot, hiszen emellett nem szól racionális érv. "A helyzet nagyon veszélyes, kísérteties hasonlóságot mutat azzal, ahogy a Brexit zajlott Nagy Britanniában" – mondta Dobrev. Ott sem szólt semmilyen érv a kilépés mellett, a népszavazást kiíró miniszterelnök, David Cameron sem akart kilépni, sőt, az akkor a Brexit-pártot vezető Nigel Farage is döbbenten állt a szavazás eredménye előtt – emlékeztetett a politikus.

Az elszigetelődés már évekkel ezelőtt elkezdődött, amikor a Fideszt kizárták az Európai Néppártból, akkor elvesztette a párt a befolyásolási képességét az Európai Parlamentre, a Tanács ülései előtt sem ül ott a döntéshozatalnál  – magyarázta a politikus. "A lopakodó Huxit velünk van", ott van az uniós források elzárásában. A legújabb pedig, hogy Magyarország nem vesz részt a kisvállalkozók innovációs együttműködésében, a kormány dacosan kiszállt belőle – mondta Dobrev.

 
Dobrev Klára
 
Forrás: Facebook
 

A másik veszély: a közhangulat változása

Orbán a rossz kormányzást akarja elfedni a bűnbakkereséssel. A "mérhetetlen hazugságpropaganda" nem csak azért jelent veszélyt, mert elszigeteli az országot a nyugati szövetségi rendszerben, hanem mert szépen lassan meg tudja fordítani az emberek véleményét, szándékait – véli Dobrev.

Hatalmas népszavazási többséggel léptünk be az EU-ba, a NATO-csatlakozás támogatottsága nagyon magas volt – emlékeztetett a politikus. Szerencsére a többség még mindig EU-párti, de a közhangulat változása feladatot ad az ellenzéki politikusoknak, Dobrev szerint dolgozni kell azon, hogy ez maradjon a többségi vélemény.   

"Összekötött kézzel és lábbal futunk versenyt a túldoppingolt fideszesekkel" 

Állandó dilemma, hogy az ellenzéki politikusok szerepeljenek-e a kormánysajtóban. Egyfelől, minden lehetőséget meg kell ragadni, hogy eljussanak a szavazókhoz, hiszen olyan, mintha összekötött kézzel és lábbal kellene futóversenyt futniuk a túldoppingolt fideszesekkel szemben – érvelt Dobrev. Másfelől, mindig felmerül, hogy a jelenlétünkkel legitimáljuk az adott médiumot – fűzte hozzá. A Demokratikus Koalíció (DK) úgy döntött, hogy "nem megy be a NER-médiába", a sajtótájékoztatóikon viszont "rendszeresen megjelenik 5-6 neres kamera". Ha a kamerák tulajdonosai kérdeznének, válaszolnánk, de nem szoktak.

Arra a hallgatói felvetésre, hogy miért nem ad interjút gyakrabban, Dobrev azt mondta, hogy a politikai munka 80 százaléka nem a nyilvános szereplés, hanem "a kőkemény szervező, ha tetszik favágó munka", ami a közösség, a szakértői és a civil bázis építését jelenti.

A politikus szerint természetes, hogy a válság ellenére egyelőre nem az ellenzéknél kötnek ki a kormányban csalódott szavazók. "Először a bizonytalanok közé kerülnek, innen egy következő lépés meggyőzni őket, hogy van alternatíva, ezt a munkát minden pártnak magának kell elvégeznie" – véli Dobrev. Ettől függetlenül fontosnak tartja a közös akciókat is, szerinte az ellenzéki pártok "példásan együttműködnek" a magyar parlamentben és az EP-ben is. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Mohai Balázs

Megbeszéljük.../interjú Dobrev Klárával
2023.04.18., kedd 16:30
Riporter: Bolgár György és a hallgatók